Quan arriba el fred de veritat sembla que la feina de l’hort també es paralitza. Fa mandra estar a l’aire lliure passant fred i sentint com les nostres mans es congelen cada vegada que agafem una aixada.

La natura va a favor nostre. És l’època de l’any en què tenim menys feina: no hi ha plagues i les males herbes alenteixen molt el seu creixement. Però per a les persones incansables, les que gaudeixen d’aquest moment en el seu hort, encara que sigui a temperatures sota zero sempre hi ha alguna cosa per fer.

És un moment per posar una mica d’ordre: retirar les restes vegetals i incorporar-les al compost, protegir amb palla o mini túnels d’hivernacle els cultius que tinguem i siguin sensibles a gelades, podar els arbres i arbustos, retirar les mànegues de reg, netejar-les i guardar-les per evitar el seu deteriorament, netejar i revisar les eines, etc.

L’hivern també ens ofereix temps per a la reflexió. Podem revisar els resultats de la campanya anterior i programar els nous cultius de cara a la primavera. Potser cal repensar les rotacions establertes, les varietats utilitzades, la data de sembra, el sistema de reg, la forma de controlar les males herbes, etc. Val la pena estar sempre oberts als canvis i a analitzar quines han estat les causes dels nostres fracassos.

Podem planificar noves associacions, nous tipus d’abonaments verds, noves dosis de sembra, experimentar amb algun nou tipus d’extracte vitalitzador de plantes, etc.

I, encara que a menor ritme, res no ens impedeix seguir amb les sembres i plantacions. Algunes plantes toleren bé el fred i ens ho permeten. És el cas dels alls i les patates. Desembre és el millor mes per a la seva sembra. Si no hem tingut temps de fer-ho, o ens en hem oblidat, encara som a temps de sembrar faves. També raves, naps i remolatxes germinaran tot i el fred. En zones on els hiverns no són molt crus podem seguir plantant enciams, bledes, ruca, escaroles i cols.

Si estem en una zona amb fortes gelades no hem d’oblidar protegir alguns cultius com els enciams, cols o apis que ja tinguem més desenvolupats. Si no es gelen, es mantindran frescos durant tot l’hivern perquè els puguem consumir mica en mica

I finalment no oblidar que no estarem sols. Alguns ocells com el pit-roig es queden a passar l’hivern amb nosaltres tot i el fred. Instal·lar una menjadora a l’hort sempre els ajudarà a superar aquesta època tan dura per a ells.

Autora: Montse Escutia, Enginyera agrònoma especialitzada en agricultura ecològica – Plataforma de Formació Cultivabio (Associació Vida Sana)
Bio Eco Actual Gener 2017