L’aspecte més extraordinari de la llavor és que, tot i ser tan diminuta, conté tota la informació necessària per donar vida a una nova planta. Tradicionalment els pagesos, coneixedors del potencial de les llavors, seleccionaven i guardaven les millors de la seva collita per sembrar l’any següent i alimentar la seva família.

Avui en dia, aquest costum s’està veient amenaçat per grans multinacionals que volen controlar les llavors (un bé comú), i així, determinar el que mengem. Davant del context actual, resulta molt necessari que les noves generacions coneguin les llavors i la seva importància.

Què poden aprendre els nens sobre les llavors?

Què són, on es troben, quina funció tenen, quines condicions necessiten per germinar, com obtenir-les i com sembrar-les, entre altres coses.

Com haurien d’aprendre-ho?

Tots aquests conceptes, poden treballar-se de forma molt diversa però per assegurar un bon aprenentatge les activitats haurien de passar per l’observació en el medi natural i l’experimentació. Al seu torn, ensenyar als nens a obtenir llavors i sembrar-les a l’hort és una pràctica molt recomanable ja que permet aplicar els coneixements adquirits i ajudar a preservar la biodiversitat local cultivada.

mamaterra educacion bombassemillas enero17

Bombes de llavors

Proposem aquesta activitat per treballar les llavors. Aquest mètode, que va ser ideat per Masanobu Fukuoka, s’ha utilitzat per repoblar boscos i espais naturals degradats, donant molt bons resultats. Es tracta d’una oportunitat única per fomentar el contacte dels més petits amb la terra i crear el mitjà idoni perquè les llavors donin lloc a una nova vida.

Com fer-les?

Materials

– Una mica d’argila de modelar (vermella o verda)
– Una mica d’adob ecològic
– 2 paquets de llavors ecològiques autòctones (p.ex .: flors silvestres)
– Aigua

Preparació

1. Talla l’argila a daus d’uns 2 cm.

2. En un bol o sobre la superfície de treball barreja l’argila amb l’abonament ecològic. Ves afegint aigua a poc a poc. Utilitza les mans per pastar la barreja fins aconseguir una textura homogènia. No ha de quedar ni molt seca ni enganxar-se a les mans.

3. Escampa els dos paquets de llavors sobre la barreja de fang i adob i segueix pastant.

4. Un cop les llavors quedin integrades en la massa, fes boles d’uns 4 cm de diàmetre.

5. Finalment, col·loca les bombes en una safata i deixa-les al sol perquè s’assequin. Solen trigar un o dos dies a assecar-se.

mamaterra educacion bombassemillas enero17 2

Ja estan preparades per sembrar.

Autora: Júlia Capdevila. Coordinadora projecte MamaTerra. Associació Vida Sana www.mamaterra.info
Bio Eco Actual Gener 2017

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here