Carro de Combate 07/01/2017
Transforma el teu consum amb un hort urbà.

Col·laboració d’Intermon Oxfam i Carro de Combate. Ens movem en una societat consumista en la qual els aliments i recursos no només compleixen la seva funció original, sinó que en molts casos s’han convertit en una font d’opulència i de malbaratament.

Molts dels aliments es processen de forma artificial, es presenten en embolcalls orientats a la publicitat i el sobreconsum i qui més ho paga és el nostre planeta.

El consum responsable pretén precisament allunyar d’això per utilitzar els recursos a la nostra disposició d’una forma més sostenible. Aquest tipus de consum inclou mesures com la reutilització de recursos, el reciclatge i la reducció de materials contaminants.

Què pots fer tu per millorar el teu consum responsable?

Reduir els residus que generes, reciclar o reutilitzar objectes són accions bàsiques que tots hauríem de posar en pràctica en el nostre dia a dia, però no són les úniques. Comprar a botigues de comerç just o apostar pel cultiu sostenible és una altra forma de millorar la teva relació amb la natura, però avui volem parlar-te d’una altra més.

Hi ha una alternativa que et permetrà conrear els teus propis aliments i contribuir a una major sostenibilitat: un hort urbà. Dissenyar-lo i plantar-no només té beneficis per al medi ambient, sinó també per la teva salut i és una tendència cada vegada més acceptada. De fet, en la teva pròpia llar pots conrear una gran varietat de plantes i anar adquirint coneixements sobre sembra, època de recollida i reg. Es pot convertir en una activitat en què participi tota la família i sentiràs una gran satisfacció quan consumeixis alguna cosa al que has dedicat tant d’esforç i afecte.

Hort urbà: qualitat i salut

No per viure en una ciutat o en un pis has de renunciar a conrear els teus propis aliments. Un hort urbà pretén precisament canviar la forma de veure el cultiu d’aquest tipus perquè sigui accessible a tothom, independentment de l’espai que tingui. S’orienta a triar plantes segons l’època de l’any i segons l’espai o tipus de reg que necessiti, així que anima’t i comença a canviar el teu consum amb accions molt senzilles. Et acabaràs convertint en un expert agricultor.

Avantatges de dissenyar un hort urbà

A continuació et parlarem dels beneficis d’apostar per aquesta forma de consum:

Contribueix a la sostenibilitat: El primer avantatge clara és que ajuda al medi ambient, ja que redueix les emissions generades en l’envasament o processament d’aliments i evita que generes recursos amb els embolcalls que rebutges cada dia.

Saps el que menges: Perquè tu mateix ho cultives i el reculls. En canvi, quan ja ve envasat no tens clar si se li han afegit altres components o a quin procés s’ha sotmès.

Fora el sedentarisme: Practicar una activitat física d’intensitat moderada, com conrear, recollir o sembrar t’ajuda a millorar el teu sistema cardiovascular i per tant la teva salut.

Conrea nous interessos: Els hobbies ens ajuden a calmar l’estrès i a millorar els nostres moments d’oci, i poc a poc veuràs com cultivar el teu hort urbà esdevé una forma més de desconnectar.

Què t’han semblat aquestes raons? Et ve de gust apostar pel consum responsable cultivant el teu propi hort urbà?

Descobreix la Guia Gratuïta “Com fer un hort urbà” d’Oxfam, en aquest enllaç