Info Circos 31/01/2017
Els circs amb animals salvatges ja no són benvinguts a Madrid capital. Madrid no permetrà circs amb animals salvatges.

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Madrid celebrat avui ha aprovat per majoria la fi dels circs amb animals salvatges a la capital d’Espanya.

La proposta, presentada per Ara Madrid i PSOE, ha estat recolzada a favor per Ciutadans i el PP, que ha votat en contra. La decisió s’haurà de veure reflectida en la nova Ordenança Municipal de Protecció Animal que està en procés d’elaboració i la publicació està prevista per als pròxims mesos.

Amb la capital ja són 50 els municipis madrilenys que s’han declarat lliures de circs amb animals, un increment espectacular des dels 8 que ho havien fet al gener de 2016.

“És un fet històric que Madrid hagi donat aquest pas, una decisió de gran envergadura i simbolisme per al benestar animal no només a la ciutat sinó a tot l’Estat”, ha celebrat Marta Merchán, coordinadora de la plataforma InfoCircos que té com a objectiu eradicar l’abús a què es veuen sotmesos els animals salvatges en espectacles circenses. “La societat reclama clarament la finalitat d’aquest tipus pràctiques obsoletes que comporten alts graus de patiment animal, i les institucions s’estan veient obligades a actuar on fa tot just un parell d’anys ni s’ho haguessin plantejat”.

La Federació de Veterinaris d’Europa (FVE) ja ha declarat de manera ferma que els circs no poden de cap manera atendre adequadament les necessitats fisiològiques i de comportament dels animals salvatges, especialment mamífers, i que no hi ha cap benefici educatiu, de conservació , investigació o econòmic que justifiqui el seu ús.

A tot Espanya ja són gairebé 380 municipis els que han decidit deixar d’autoritzar la instal·lació de circs amb animals salvatges en els seus termes. Al juny les Corts Valencianes van aprovar per unanimitat la proposició no de llei per prohibir la pràctica en tot el seu territori, tal com ja va fer Catalunya en 2015. Galícia, Castella-la-Manxa, Extremadura o Cantàbria són altres de les Autonomies avançant en la mateixa direcció.

“Només queda esperar que la Comunitat de Madrid atengui la innegable demanda ciutadana i que l’Assemblea reconsideri la seva recent decisió de no prohibir els circs amb animals salvatges. Es fa cada vegada més necessària una cobertura legislativa uniforme en tota la regió”, ha conclòs Merchán.

Per a més informació: www.infocircos.org

InfoCircos és una plataforma formada per les organitzacions FAADA, Animanaturalis, ANDA, The Born Free Foundation (UK) i AAP Primadomus amb l’objectiu d’acabar amb l’ús d’animals salvatges en el circ i espectacles similars a Espanya.