Toxicidad secuencia pesticidas 24 02

Observatorio OMG 24/02/2017
No només la dosi fa el verí: el descobriment que podria canviar la legislació sobre pesticides.

Tot i que fa temps que es ve parlant del “efecte còctel” (exposició a múltiples substàncies químiques potencialment nocives al mateix temps) aquest encara no és tingut en compte a l’hora de realitzar les avaluacions de riscos.

No obstant això, experiments com aquest de la Universitat de York desvetllen mecanismes mitjançant els quals aquest efecte podria estar funcionant, de formes que ens afecten en el nostre dia a dia: en aquest cas, han comprovat que la seqüència en la que s’administren dues substàncies, quan una provoca efectes dels quals l’organisme es recupera ràpid i una altra efectes que triguen més a superar-se, afecta la toxicitat.

Els científics que han dut a terme aquest estudi insten les agències encarregades de l’avaluació de riscos (com és l’EFSA en el cas de la UE) a tenir en compte aquest efecte a l’hora de determinar com s’han d’avaluar els riscos derivats de la utilització de pesticides, ja que en l’actualitat només es consideren aquests com si actuessin per separat.

Títol: Experts insten a la revisió de les directrius sobre pesticides després d’un nou estudi de toxicitat
Origen: Universitat de York
Enllaç: www.york.ac.uk/news-and-events/news/2017/research/pesticide-toxicity-stu..

Dimarts, 21 Febrer, 2017 – Científics de la Universitat de York han descobert per primera vegada que la seqüència d’exposició a pesticides i contaminants – i no només la dosi – afecta significativament als nivells de toxicitat per a la fauna silvestre.

Sempre s’havia donat per fet que “la dosi fa el verí”, pel que fa als efectes perjudicials que els productes químics poguessin provocar als organismes. No obstant això, s’ha descobert que quan s’exposa a un organisme a dues tòxics seqüencialment, la toxicitat pot variar si es canvia l’ordre.

Això es deu al fet que alguns productes químics produeixen danys prolongats en els sistemes d’aquests éssers vius, que triguen un temps a recuperar-se, el que provoca una “toxicitat acumulada” que se suma a l’efecte del segon contaminant.

Seqüències d’exposició

En exposar a petits crustacis (Gammarus pulex) a diferents tòxics, es va observar que es provocava més mal a l’administrar primer contaminants amb un temps de recuperació curt seguits de substàncies de que els seus danys els organismes poden recuperar-se ràpidament. Això canviava si s’invertia l’ordre i s’administrava primer la substància amb un temps de recuperació més curt i després la de recuperació més lenta.

Fins i tot si passaven dies entre una exposició i una altra, o si els productes dispensats tenien efectes diferents (és a dir, pesticides diferents que utilitzen mecanismes diferents amb llocs diana diferents) els investigadors van observar que la mortalitat excedia les expectatives que podien predir a partir de la seqüència prèvia.

Això demostra que les directrius actuals d’avaluació de riscos dels productes químics podrien estar subestimant greument els riscos associats amb les diferents seqüències d’exposició.

Efectes per a la salut

El Dr. Roman Ashauer, Professor Titular del Departament de Medi Ambient de York i autor principal de l’estudi, declara: “Aquest experiment demostra per primera vegada que els tòxics interactuen, encara que passin dies entre les exposicions i es tracti de substàncies amb una composició diferent , el que provoca una acumulació de danys toxicodinámicos en els organismes.

La seqüència d’exposició i la toxicitat acumulada no es consideren a dia d’avui en l’avaluació de riscos ambientals, així que les implicacions d’aquest estudi són molt àmplies. Les directrius per a l’autorització comercial de productes com els pesticides haurien de revisar per incloure l’avaluació de combinacions de substàncies al llarg del temps, per exemple diferents seqüències de pesticides.

Hem desenvolupat un model que permet predir l’efecte de la seqüència de tòxics, i esperem que agències com l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària ho examinin amb atenció i ho tinguin en compte en la seva tasca. L’exposició a múltiples tòxics, en seqüències amb alta variabilitat, afecta en el dia a dia als éssers humans i als altres organismes, així que és vital que parem atenció als possibles efectes nocius per a la salut que es derivin.”

“Toxic Mixtures in Time – the sequence makes the poison” ha estat publicat a la revista Environmental Science and Technology. Es pot accedir a través d’aquest vincle: http://dx.doi.org/10.1021/acs.est.6b06163