Hi ha plantes d’ús tradicional que contribueixen saludablement a la reducció del colesterol i a millorar el metabolisme del sucre.

Per aconseguir baixar el colesterol i ajudar a regular la glucèmia, és essencial modificar hàbits alimentaris i optar per no incloure en la dieta productes amb greixos saturats (brioixeria, rebosteria, embotits, greixos animals …), fregits i sucres simples i incloure cereals integrals, complets (civada, fajol, sègol …) i especialment aquells rics en glucans (civada), això ens ajudarà al control del colesterol i a una absorció lenta dels hidrats de carboni al torrent circulatori. Les llavors integrals i els llegums contenen una gran riquesa en fibres solubles que ajuden a reduir el colesterol dolent (LDL) i a facilitar la seva eliminació via fecal, contribuint també al control de la glucèmia.

Els vegetals i les hortalisses fresques permetran de forma eficaç augmentar el nostre estatus antioxidant, fonamental per a la protecció del nostre sistema circulatori i arterial. També la fitoteràpia pot ajudar-nos, hi ha plantes d’ús tradicional que contribueixen saludablement a la reducció del colesterol i a millorar el metabolisme del sucre.

cholesterol azucar plantas

Entre les plantes que contribueixen al control del colesterol destaca la carxofa que posseeix substàncies com la cinarina que interfereix en la síntesi del colesterol; les baies de arç groc que contribueixen a protegir el sistema cardiovascular; i l’alfals i la velosilla que ens ajudaran a la reducció del colesterol i els triglicèrids sanguinis.

D’altra banda també hi ha plantes que contribueixen a millorar el metabolisme del sucre i a reduir el seu nivell en sang. Plantes com la canyella, les fulles d’eucaliptus, les beines de mongeta, la sàlvia i les gemmes de nabius, ajudaran a reduir el nivell de glucosa en sang.

Finalment l’activitat física, un estil de vida sa i l’eliminació del tabac i l’alcohol potenciaran de forma important la seva reducció. L’exercici físic regular, adaptat a cada persona i situació és un dels factors de protecció més importants per mantenir a ratlla el colesterol i la glucèmia, que ens ajudarà a més a protegir el sistema cardiovascular i a disminuir el risc de síndrome metabòlica.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Cièncias biològiques
Bio Eco Actual Març 2017