Justicia Alimentaria Global 22/03/2017
El Govern impulsa l’agricultura que McDonalds vol. 

Article d’opinió de Javier Guzmán, director de VSF Justícia Alimentària Global. Publicat a El Salmón Contracorriente. De debò hem d’acceptar que els McDonalds siguin el futur de la nostra alimentació i agricultura?

La ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, anunciava en el marc de la seva participació en l’acte de presentació dels 20 candidats seleccionats en la I Edició del Programa “Camp Innova”, que es destinaran 724 milions d’ euros de despesa pública total durant el període 2014-2020 per ajudar a la instal·lació i incorporació de més de 15.000 joves a l’activitat agrària.

Les dades de relleu generacional a Espanya són dramàtics, els agricultors menors de 35 anys representen tan sols el 4,48% del cens total a Espanya i el 36,57% són majors de 65 anys. Per tant, el que semblava una bona notícia del Ministeri ràpidament es va convertir en el contrari quan la ministra va explicar que la iniciativa coincideix amb els valors i objectius del programa “Camp Innova”. Una iniciativa llançada ni més ni menys que per McDonalds, que segons les seves dades permetrà que 60 joves aportin a la cadena de subministrament de McDonald ‘s aliments com boví, llet, pollastre, blat panificable, etc…

La pregunta és obligada, aquest model d’agricultura que vol impulsar el govern és bo per al conjunt de la societat?

L’actual sistema global d’alimentació s’ha convertit en el major problema de salut pública a nivell mundial. Per cada dia de salut que perdem pel tabac perdem 5 per la mala alimentació. Segons l’estudi de “The Lancet”, la mala alimentació és la causant del 21% de morts evitables. A Espanya representa 90.000 persones a l’any. Això és degut al fet que el 70% del menjar que consumim és industrial, processada o ultraprocesada i aquest tipus de menjar és el vehicle de components perjudicials per a la nostra salut com és l’excés de sucre, greixos i sal. A més, cal assenyalar que el 44% de la població espanyola no pot accedir a una alimentació saludable per qüestió de renda i cada vegada més àmplies capes de la població està consumint productes d’alimentació “low cost”.

A nivell global l’agenda de l’alimentació i agricultura per als propers anys ve determinada per la necessitat de posar en marxa mesures urgents i eficaces que permetin alimentar més persones, però d’una manera saludable i que això sigui compatible amb la lluita contra la crisi climàtica. Per a això, la mateixa FAO reconeix en el seu últim informe, que és necessària una profunda transformació en els sistemes alimentaris i agrícoles de tot el món. Una transformació que obliga a canvis dràstics en el model de producció agrària i ramadera, que tingui en compte la relocalització de l’activitat, l’ampliació dels circuits curts de comercialització i com a base fonamental comptar amb un vigorós relleu generacional.

D’una banda la FAO i la pròpia OMS ens demanen un canvi urgent cap a una dieta més sana i menys processada, i d’altra banda el model que impulsa i avala el Ministeri d’Agricultura és l’oposat, ja que promociona directament que hi hagi nous agricultors / es, lligats als interessos de la gran indústria del fast food i que en lloc de transformar el sistema, el asseguri i amplifiqui.

De debò hem d’acceptar que els McDonalds siguin el futur de la nostra alimentació i agricultura?