futuro agricultura europea luchando

Associació Vida Sana 29/03/2017
Campanyes: Lluitant pel futur de l’agricultura europea.

Els primers mesos d’aquest any 2017 estan sent molt intensos en activitat reivindicativa per assegurar que l’agricultura europea del futur sigui més respectuosa amb el medi ambient i menys contaminant.

En aquests moments hi ha actives tres campanyes que són crucials i l’Associació Vida Sana participa activament en elles. BioCultura també és un espai de reivindicació i lluita des d’on donar suport a moltes d’aquestes campanyes.

PEOPLE4SOIL

People4Soil és una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) recolzada per més de 400 associacions, que sol·liciten a la UE normes específiques per a conservar el sòl, un bé tan essencial per a la vida com l’aire o l’aigua. Conservar el sòl mitjançant lleis és la principal forma de protegir persones, plantes i animals. Sense un sòl sa i viu, no hi ha futur. Un sòl sa i viu que protegeix de desastres ambientals, del canvi climàtic, i de verins en el teu plat.

La campanya es va iniciar al setembre de 2016 i té un termini màxim de 12 mesos per recollir un milió de signatures (la data límit és el 11 de setembre). A més hi ha un mínim de signatures que estableix en 7 països entre els quals es troba Espanya. Els resultats al nostre país no estan sent els esperats i es necessita un gran impuls per obtenir les firmes que falten. Es pot votar electrònicament eaquest enllaç.

Parem el glifosat

Es tracta d’una altra Iniciativa Ciutadana Europea que té com a objectiu la prohibició del glifosat, la reforma del procediment d’aprovació de pesticides i l’establiment d’objectius de reducció de l’ocupació de pesticides de caràcter vinculant a tota la UE. Aquesta campanya té com a precedent l’assoliment obtingut l’estiu de 2016 en què, després d’una llarga campanya impulsada per centenars de milers d’europeus, la Comissió Europea no va aconseguir renovar per quinze anys la llicència al glifosat i va haver de conformar amb una breu renovació de 18 mesos. Per evitar que Monsanto aconsegueixi finalment els seus objectius es va llançar al febrer aquesta iniciativa que també ha de recollir un milió de signatures en un termini de 12 mesos.

Enllaç per votar electrònicament: https://act.wemove.eu/campaigns/stop-glifosato-es

Per una PAC més justa i verda

La Política Agrària Comuna (PAC) afecta el 80% de la superfície del territori europeu i suposa el 37% del pressupost europeu. Encara que no ens n’adonem, condiciona les decisions diàries d’agricultors, ramaders i gestors forestals, que al seu torn tenen un impacte en la vida diària dels ciutadans condicionant el que mengem, el paisatge que ens envolta i la qualitat de molts recursos vitals com l’aigua i l’aire.

Està clar que l’actual sistema agroalimentari no funciona. Està deteriorant el nostre entorn, acabant amb la biodiversitat, afectant a la salut pública, i deixant de banda a les petites i mitjanes explotacions agràries i a les comunitats rurals. Per això la nova PAC prevista per al 2020 és una oportunitat per exigir un nou model més just i sostenible basat principalment en el suport financer als beneficis per a la societat.

La Comissió Europea ha llançat una consulta pública sobre el futur de la PAC que pot respondre fins al 2 de maig. Per fomentar la participació en l’enquesta algunes entitats ecologistes com Birdlife Europe i WWF van iniciar la campanya Living Land a la qual s’han adherit nombroses entitats que demanen una PAC més justa i verd.

Més informació a: www.living-land.org

Per donar suport a una reforma de la PAC el 2020 més justa i sostenible: www.living-land.org/spanish

Montse Escutia, Secretària de l’Associació Vida Sana.