Observatorio OMG 06/04/2017
Campanya europea: No a les patents en la cervesa!

32 organitzacions de la societat civil comencen avui una petició pública als polítics per exigir que s’implementin prohibicions efectives que aturin l’obtenció de patents en plantes i animals obtinguts mitjançant millora convencional.

Les patents sobre la vida són un tema enormement controvertit que només ha tingut sentit en les últimes dècades: des que la propietat comuna – els recursos genètics mundials – i la propietat privada – fons de recerca de les empreses dedicades a la millora genètica de microorganismes, plantes i animals – van entrar en conflicte. Abans de mitjan el segle XX la tasca de la millora genètica havia residit fonamentalment en les comunitats camperoles o (més recentment) a les universitats i institucions públiques, i s’entenia que els recursos genètics millorats eren de propietat comuna i que qualsevol tenia dret a aprofitar-los , comerciar amb ells (més bé amb els productes als quals donaven lloc) i per descomptat continuar amb la tasca de millora.

No obstant això, els drets que pot reclamar un millorador quan obté una característica nova s’han vist molt reforçats amb la legislació de les últimes dècades: tot i que les facilitats i l’àmbit d’aplicació de la patent són màxims quan es tracta d’una varietat obtinguda mitjançant enginyeria genètica també s’ha permès la patent d’organismes obtinguts mitjançant altres tècniques.

El cas que tracta aquesta nota de premsa és especialment complicat, perquè tracta sobre la mutagènesi aleatòria: una sèrie de tècniques que van començar a aplicar-se a partir de mitjans del s.XX i que consisteixen a exposar a les llavors (en el cas de plantes) a radiació o productes químics per així produir en elles mutacions a l’atzar, i estudiar després si alguna de les mutacions obtingudes aporta una característica d’interès. Aquesta tècnica està reconeguda per la UE com a “modificació genètica”, és a dir, que no seria purament “millora vegetal convencional”, encara que tampoc és “transgènesi”, ja que no hi ha una transferència de gens, però en la seva legislació de 2001 va considerar que no calia regular-la com a tal. Per tant, les varietats obtingudes mitjançant aquesta tècnica es comercialitzen sense realitzar anàlisis ni controls especials – si això ha estat un error o no, només podrem saber-ho en el futur.

En aquest cas, Carlsberg i Heineken han sol·licitat patentar un tipus d’ordi millorada mitjançant mutagènesi aleatòria que facilita el procés de producció i conservació de la cervesa. Aquesta patent els permet no només comercialitzar la varietat en exclusiva, sinó bloquejar el que altres milloradors puguin treballar amb ella per obtenir varietats encara millors. Això no només s’estén a la varietat concreta que ells han obtingut, sinó a qualsevol altra que presenti les mateixes característiques: és a dir, que si una altra empresa o agricultor investigués pel seu compte i obtingués una altra varietat que “fes el mateix” tampoc podria comercialitzar-la o investigar amb ella sense el permís d’aquestes dues empreses.

A continuació reproduïm la traducció d’aquesta nota de premsa.

Títol: Aturem les patents en la cervesa – Necessitem prohibicions efectives en la Llei Europea de Patents!
De: No Patents on Seeds
Enllaç: http://www.no-patents-on-beer.org/en/background/patents-beer
Data: Dimecres, 15 Març, 2017

32 organitzacions de la societat civil comencen avui una petició pública als polítics per exigir que s’implementin prohibicions efectives que aturin l’obtenció de patents en plantes i animals obtinguts mitjançant millora convencional. La protesta se centra en les patents atorgades per l’Oficina Europea de Patents (EPO) en 2016 (EP2384110, EP2373154 and EP2575433) a les empreses cerveseres Carlsberg i Heineken. En elles sol·liciten la patent sobre un tipus d’ordi obtinguda mitjançant millora convencional, la seva utilització per a la producció de cervesa i la cervesa així produïda.

No obstant això, les patents es basen en provocar mutacions aleatòries en el genoma de la planta. Molt recentment la Comissió Europea i els estats membres de la UE han deixat molt clar que no està permesa l’obtenció de patents sobre plantes i animals obtinguts mitjançant millora convencional. No obstant això, l’EPO vol seguir atorgant patents a mutacions aleatòries. En aquest moment les organitzacions de la societat civil estan demanant als polítics que s’assegurin que es corregeixen els forats legals existents a la llei.

Se suposa que l’ordi patentada simplificarà i abaratirà la producció de cervesa, i suposadament aquesta cervesa també es conservarà durant més temps. Aquestes dues empreses es beneficiaran doblement – en vendre la cervesa i al conrear l’ordi. Mentrestant poden evitar que altres segueixin obtenint millors varietats d’ordi, a més d’estendre el seu control del mercat – en perjudici d’agricultors, milloradors vegetals, altres fabricants de cervesa i consumidors.

“Si n’hi ha prou amb provocar mutacions aleatòries en el genoma de les plantes per a registrar l’ordi o la cervesa com invents hi ha alguna cosa que va molt malament en tot el sistema de patents. Els polítics han d’actuar per aturar aquestes patents i deixar clar que els interessos de els consumidors estan per davant dels de les grans empreses,” diu Erling Frederiksen d’Amigos de la Tierra Dinamarca.

L’EPO pretén seguir atorgant patents sobre plantes i animals en el futur si es detecten o provoquen mutacions aleatòries. Al sector de la millora convencional prop de la meitat de les patents obtingudes es basen en aquestes “invencions aleatòries”.

“Si es permet la patent de plantes i animals que heretin mutacions aleatòries, la prohibició de les patents en millora convencional seguirà sense ser efectiva. Necessitem urgentment acció política i claredat legal,” diu Ruth Tippe de “No Patents on Life!”. “Els nostres estudis mostren que aquest tipus de patents representen una gran part de les que s’han atorgat pel que fa a millora convencional.”

Les patents no només cobreixen l’ordi, el procés de producció i la cervesa en si, sinó també totes les plantes d’ordi amb les característiques que descriu la patent, independentment de com s’hagin obtingut. És per això que les organitzacions sol·liciten que es restringeixi l’àmbit d’aquestes patents: “Segons les pràctiques actuals de l’EPO, les empreses que patenten plantes o animals obtinguts mitjançant enginyeria genètica poden al·legar també que qualsevol altra planta o animal que presenti les mateixes característiques és una invenció seva, encara que aquestes característiques ocorrin en la naturalesa o s’hagin obtingut mitjançant mètodes de millora convencional, “exposa Cristoph Then, de la coalició” No Patents on Seeds! “. “Si no es marquen límits legals que restringeixin l’àmbit de les patents, l’EPO i les grans empreses seguiran sent capaços d’esquivar la prohibició de les patents sobre plantes i animals.”

Les organitzacions adverteixen que l’EPO té els seus propis interessos i que en el passat ha intentat burlar diverses vegades la prohibició d’atorgar patents sobre éssers vius. Sol·liciten als polítics que no permetin que l’EPO decideixi en solitari com interpretar les prohibicions de la llei de patents.

Aquestes són les organitzacions que llancen la petició: Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (ABL, Alemanya), Arbeitsgemeinschaft der Umweltbeauftragten der Gliedkirchen in der EKD (AGU, Alemanya) Arche Noah (Àustria), Bioland (Alemanya), Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) i Bund Naturschutz in Bayern (BNV) (Alemanya), Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW, Alemanya), Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN, Alemanya), Die Freien Bäcker, FIAN (Alemanya), Frosamlerne (Dinamarca), Gen-ethisches Netzwerk (Alemanya), Katholische Landvolkbewegung Deutschland (KLB, Alemanya), Kultursaat eV (Alemanya), Landesforeningen Praktisk Økologi (Dinamarca), IG Nachbau (Alemanya), IG Saatgut (Alemanya), NOAH – Friends of the Earth (Dinamarca), No Patents on Life! (Alemanya), No Patents on Seeds! (Europa), Plataforma Transgènics Fora (Portugal), ProSpecieRara (Suïssa), PublicEye (Suïssa), Sambucus (Alemanya), Save or Seeds (SOS, Alemanya), SLOW (Dinamarca), Slow Food Germany, Swissaid (Suïssa), Umweltinstitut München (Alemanya), Verband Katholisches Landvolk e. V. (Alemanya), Zivilcourage (Alemanya).).

La petición busca asegurar que los gobiernos europeos utilicen su poder en el Consejo Administrativo de la EPO para garantizar la claridad legal y la certeza en cuanto a prohibiciones en la ley de patentes. El Consejo Administrativo, que representa a los 38 Estados Contratantes de la Organización Europea de Patentes, se reunirá en Münich hoy y mañana. Sin embargo, no se espera que alcancen conclusiones definitivas antes de su siguiente reunión, en junio de 2017.

Petició pública: www.no-patents-on-beer.org