Tenir migranya o cefalea pot ser un senyal d’estrès, fatiga, tensió nerviosa, fatiga ocular, sinusitis, desequilibris hormonals, al·lèrgies, trastorns hepàtics i digestius, disbiosi intestinal, mala alimentació, mal d’esquena, cervicals etc. La millor manera de gestionar el mal de cap és aprendre a prevenir-lo.

Les dades basades en estudis poblacionals indiquen que la migranya afecta aproximadament al 11-15% dels adults (d’entre 18 i 65 anys) a tot el món, en el 80% dels quals la migranya és provocada per l’estrès. En la dona és tres vegades més freqüent a causa de factors hormonals i la prevalença és major entre els 25-55 anys i és baixa en nens i ancians.

Les mesures generals de modificació de l’estil de vida inclouen: eliminar el consum de cafeïna i de tabac, reduir el consum de greixos saturats i trans en la dieta diària, realitzar activitat física regular, menjar i dormir seguint un horari regular. Tot això ajudarà a disminuir la freqüència de les cefalees i millorar la qualitat de vida de les persones amb migranyes. En l’actualitat, i a nivell nutricional, s’ha considerat també que els símptomes de la migranya milloren de forma significativa quan es realitza una dieta amb reduït contingut en histamina. D’altra banda potenciar el consum d’aliments que assegurin l’aportació de B6 i B12, important per la seva relació amb aquest enzim.

Juntament al seguiment de les pautes nutricionals, la fitoteràpia pot també contribuir a portar millor els símptomes de la migranya i les cefalees

Els essencials en fito-gemmo aromateràpia per alleujar els símptomes de les migranyes i cefalees són:

Extractes de plantes fresques

El Salze, pot ajudar-nos per les seves propietats analgèsiques i lleugerament sedants, gràcies al seu contingut en compostos salicílics.

La Melisa, pot contribuir a millorar el mal de cap gràcies a les seves propietats relaxants i sedants.

La Camamilla romana, en forma d’extracte o infusió i l’oli essencial, contribueix de forma natural a reduir el mal de cap, gràcies a les seves propietats relaxants i antiinflamatòries.

Extractes de gemmes fresques

Les gemmes de Vern negre, posseeixen propietats antiinflamatòries del sistema circulatori, pel que són de gran ajuda en cas de migranya i cefalees.

Olis essencials

La Lavanda, gràcies a les seves propietats sedants i antiespasmòdiques, contribueix a reduir els símptomes de cefalea.

El Taronger amarg- fulles, per les seves propietats antiespasmòdiques, antiinflamatòries i relaxants.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques
Bio Eco Actual Abril 2017