Els greixos són fonamentals en l’alimentació infantil. Mentre que en els adults es recomana que no més d’un 25-30% de les calories de la dieta procedeixi dels greixos, els nadons i nens petits en necessiten bastant més.

La llet materna proporciona un 50% de les calories en forma de greixos. A partir dels 6 mesos els nadons necessiten prendre un 40% de les seves calories en forma de greixos i durant el segon i tercer any de vida aquesta quantitat oscil·la entre el 35 i el 40%.

Els greixos són una font concentrada d’energia per al nadó que està creixent ràpidament però que no pot encara prendre un gran volum d’aliments; i a més són essencials per al desenvolupament del cervell.

Però no tots els greixos són iguals. Mentre que els àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats tenen efectes positius en la salut, els àcids grassos saturats s’han de prendre en quantitats molt baixes i els àcids grassos trans s’haurien d’evitar totalment en la dieta dels nens.

Les millors fonts de greixos saludables, aquelles que contenen àcids grassos mono i poliinsaturats, són les nous i la resta de fruits secs i llavors, les olives i l’oli d’oliva, i els alvocats.

També la soja i els seus derivats (tofu, tempeh, miso) tenen una proporció significativa de greixos de bona qualitat

Els greixos saturats es troben, a més de en la carn, en els ous i en els productes lactis (sobretot formatge, mantega, gelats), i a més en alguns olis vegetals com el de palma i el de coco. Els ovolactovegetarians majors de 2 anys han de limitar per aquesta raó la seva ingesta de lactis a no més de 2 racions al dia i d’ous a no més de 4 per setmana. Mentre que l’oli de palma no té cap propietat beneficiosa per a la salut i a més produeix importants danys mediambientals; l’oli verge de coco, en petita quantitat és acceptable, ja que encara que els seus greixos siguin saturats, s’absorbeixen i metabolitzen d’una forma diferent als greixos saturats de l’oli de palma i dels aliments d’origen animal.

Els àcids grassos trans es troben en la carn i en la llet, però sobretot en els olis vegetals processats industrialment (hidrogenats, refinats o escalfats a altes temperatures). Els aliments que portin aquests olis (margarines, pastisseria industrial, molts plats preparats) han d’evitar-se tot el possible, sobretot en el cas de nens petits i dones embarassades i lactants, ja que travessen la placenta i passen a la llet materna.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra
Bio Eco Actual Maig 2017