Horts Educatius Ecològics Huertos Educativos Ecológicos

El proper dijous 1 de juny s’obre el termini d’inscripcions per a presentar projectes candidats a la quarta edició del Premi Horts Educatius Ecològics. Fins al 15 de juliol, tant els centres escolars com les organitzacions socials de tot Espanya podran enviar la memòria dels seus projectes, tal com consta a les bases del premi.

El premi, impulsat per l’Associació Vida Sana, a través del seu projecte Mamaterra, i la Fundació Triodos, esperen en aquesta quarta edició consolidar la categoria d’agricultura social, que premia projectes i experiències que fomentin la regeneració i inclusió social a través de l’agricultura ecològica, i que en la passada edició van concórrer amb un total de 33 candidatures. Així mateix s’inclouen els centres d’educació especial, Batxillerat i Cicles Formatius.

Com en les anteriors edicions participen en el jurat la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), i entitats que treballen en el camp de l’horticultura social, com són la Universitat Autònoma de Barcelona a través de l’Equip de Recerca en Agricultura Social de la Facultat de Geografia, Natura terapèutica i l’ONG Asprodes.

S’han establert 4 categories per al premi:

  1. Educació Infantil: només centres que treballin amb alumnes fins als 6 anys.
  2. Educació Infantil i Primària: centres que treballin conjuntament amb alumnes d’infantil i primària, i si és el cas secundària.
  3. Educació Secundària: centres que treballin amb nens a partir de 12 anys.
  4. Agricultura social: projectes i experiències que fomentin la regeneració social a través de l’agricultura ecològica, incloent els centres d’educació especial, Batxillerat i Cicles Formatius.

L’hort educatiu ecològic és una eina multidisciplinar amb la qual treballar amb els més joves per inculcar el respecte al medi ambient, la producció sostenible d’aliments o l’alimentació sana. “Però és la seva dimensió social, terapèutica i inclusiva el que ens sembla més rellevant”, destaca Ricardo Colmenares, director de la Fundació Triodos. “Amb aquestes iniciatives es toquen molts àmbits de la societat en el seu conjunt, més enllà de l’escola, i a ells també volem convidar a compartir i celebrar les seves experiències en el nostre premi”, afegeix.

Per la seva banda, Montse Escutia, coordinadora del departament tècnic i activitats formatives de l’Associació Vida Sana, destaca que “en aquesta quarta edició, esperem poder arribar a centres educatius en llocs on el premi no és tan conegut i hi ha baixa participació, així com mantenir la bona participació allà on el premi està consolidat. Les xarxes d’horts escolars que hi ha en algunes ciutats i comunitats autònomes són una eina molt útil i ens està ajudant molt al fet que el premi arribi a molts centres”, afegeix.

Algunes de les millors pràctiques dels centres premiats en anteriors edicions es poden conèixer en el site col·laboratiu Huertoseducativos.org, que inclou la primera plataforma de crowdfunding per finançar horts educatius.

La Fundació Triodos és una entitat sense ànim de lucre vinculada al banc ètic Triodos Bank. El seu objectiu és promoure l’ús responsable dels diners i servir d’instrument per promoure la donació com a mitjà de transformació social. www.fundaciontriodos.es; www.huertoseducativos.org

L’Associació Vida Sana és una entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública que des de 1981 es dedica a promoure l’agricultura biològica i l’alimentació sana com a base per a una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient. www.vidasana.org; www.mamaterra.info

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here