Des de VSF Justícia Alimentària Global, mitjançant la nostra campanya #DameVeneno, hem reclamat una reforma completa de la política fiscal dels aliments perquè l’IVA estigui condicionat per l’impacte que aquests tenen sobre la salut.

El 70% dels ciutadans de l’Estat espanyol té una dieta basada en els productes processats. Un problema que té una causa principal: el 44% dels consumidors no pot accedir, econòmicament, als aliments saludables.

Com ha destacat el director de l’organització Javier Guzmán, “des de fa temps existeix una bretxa alimentària que s’ha accentuat amb la crisi econòmica, perquè resulta més barat un aliment processat que un de natural”.

A l’Estat espanyol els aliments tenen dos tipus d’IVA: 10 o 4%. Aquest segon s’aplica principalment als aliments “poc” o “gens” processats com el pa, farina, llet, formatges, ous, fruites, verdures, hortalisses o llegums, entre d’altres. No obstant això, aquest s’aplica segons la definició del Codi Alimentari dels aliments bàsics, i no en funció del seu perfil nutricional, com sí fan la majoria de països europeus.

Des VSF Justícia Alimentària Global reclamem una baixada o IVA zero per als productes més saludables i una pujada dels productes insans (o processats), de manera que puguem ajudar a canviar els hàbits de consum de la població, millorar la seva salut, i eliminar aquesta bretxa social i desigualtats existent en l’accés al menjar saludable.

I, a través de la nostra campanya Dame Veneno, a més de demanar un increment de l’IVA en funció del seu impacte en salut, també reclamem altres mesures com que es reguli el control de la publicitat alimentària, i es pacti un etiquetatge obligatori que permeti diferenciar clarament els aliments que poden considerar-insans.

L’1 de maig es va fer efectiu a Catalunya l’impost sobre les begudes ensucrades. Un pas en la nostra lluita per acabar amb la “menjar que ens emmalalteix”. Aconseguirem veure en breu un impost zero per el menjar sa?

Inorme campanya Dame Veneno