Libres de Contaminantes Hormonales, Ecologistas en Acción. – Meravellós i argumentat al·legat del Doctor en Enginyeria Agrònoma i Premi FAO 2012, José Esquinas a favor d’una agricultura no industrial, que va posar el punt final de la jornada de la Setmana sense Pesticides organitzada a Madrid per Ecologistes en Acció, Wemove, Fundació Alborada i Fundació Vivosano.

Els 30 anys d’experiència en l’organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació ocupant-se de la “ètica de la producció” permeten a Pepe Esquinas una reflexió molt lúcida sobre l’actual sistema de producció d’aliments.

Es necessita una agricultura industrial depenent dels pesticides per alimentar el món?

No, segons el recent informe de l’Assemblea General de Drets Humans de Nacions Unides, on, segons Esquinas, els lobbies de la indústria agroalimentària tenen una presència menor que en altres àrees de l’organització internacional.

Aquest valent informe denuncia:

• Que els pesticides no són imprescindibles
• Que es produeix més del que necessitem
• Que l’agroecologia pot alimentar el món
• Que és necessari un tractat internacional vinculant que homogeneïtzi les normes

El sistema agroalimentari actual produeix un 60% més del que necessita el món. Tot i així cada dia moren de fam i malnutrició 40.000 persones.

El problema és d’accés als aliments: estan però no arriben a la boca dels que tenen fam, per això és necessària la producció local

No hi ha una única solució

Encara accepta que no hi ha solucions úniques a nivell mundial, apunta diverses claus:

  • La sobirania alimentària enfront de seguretat alimentària: un país no ha de dependre del comerç internacional per comprar els seus aliments.
  • Defensa de l’agricultura familiar: a la qual es deu el 78% dels aliments que de veritat arriben a la boca.
  • Lluita contra el malbaratament d’aliments: 1.300 milions de tones (7,7 només a Espanya), acaben al cubell de les escombraries. Per produir-los, s’han utilitzat 1400000000 d’hectàrees, la quarta part del total d’aigua utilitzada en l’alimentació, 300 milions de barrils de petroli i més del 18% de GEH. De mitjana, els aliments d’Espanya han recorregut 2500 km.

Aquestes dades són un crim contra la humanitat, segons Esquinas

L’oligopoli de l’alimentació industrial

La recent fusió de grans corporacions agroindustrials i el perillós control internacional que les mateixes exerceixen sobre les llavors i els agroquímics, fa més necessari que mai un tractat internacional que reguli i elimini l’ús de pesticides perillosos i avanç cap a mètodes agrícoles sostenibles, ecològics i saludables .

Els tres monstres sorgits de les fusions de Bayer-Monsanto, Syngenta-ChemChina i Dow-Dupont controlaran el 70% de les llavors i el 65% de la producció mundial de pesticides.

Pèrdua de biodiversitat

S’ha perdut el 90% de les varietats dels principals cultius: de les 8.000 a 10.000 espècies que ha utilitzat des de l’inici de l’agricultura, en l’actualitat es conreen comercialment tan sols 50, i només 4 cultius contribueixen al 60% de les calories humanes. Aquestes dades contribueixen a afavorir el control dels aliments per part de les grans corporacions.

A Espanya, el segle passat el 60% de la població es dedicava a l’agricultura. Avui, tan sols el 2.5%. Però les i els consumidors som el 100% de la població. I és a través del consum com podem canviar la societat, sent conscients que el consum no és una acte innocu, és un acte polític.

Consumir bo, net i just. A més, si és possible local i estacional. Hem de transformar pacíficament el nostre carro de la compra en un carro de combat

Firma contra el glifosat:

glifosato firma iniciativa europea