ESPAI PATROCINAT PER
El Granero Integral

Els antioxidants combaten els processos d’oxidació, les reaccions químiques que fan  malbé les nostres cèl·lules.

L’oxidació és un procés químic natural que té lloc en el cos a nivell cel·lular de continu. Aquest procés es pot veure accelerat per factors com l’alimentació, l’estrès, el tabaquisme i l’alcohol. Quan es produeixen deficiències bioquímiques en el procés d’oxidació natural es creen molècules altament inestables i potencialment nocives anomenades radicals lliures, substàncies químiques destructives que si no es controlen poden causar dany a les cèl·lules del cos. El major perill de l’exposició cel·lular als radicals lliures és la seva capacitat per reaccionar amb components cel·lulars com l’ADN o la membrana cel·lular, fent que les cèl·lules funcionin malament, degenerin o morin.

Els antioxidants interactuen amb els radicals lliures i detenen la cadena de reaccions nocives abans que produeixin danys cel·lulars. Per combatre aquests danys comptem amb un conjunt d’aliments rics en nutrients que contenen alts nivells de minerals, enzims, vitamines antioxidants com la A, C, E i el betacarotè, i fitonutrients, substàncies que protegeixen el nostre organisme de danys cel·lulars i ens ajuden a prevenir la malaltia.

AntioxidantesAquests aliments tenen un contingut en antioxidants molt superior a la resta i incideixen positivament sobre la salut dels que els consumeixen.

Redueixen el risc de patir malalties cròniques i infeccions ja que enforteixen el sistema immunològic, alcalinitzen la sang i els teixits, afavoreixen la nutrició cel·lular, ajuden a depurar el cos, regulen el pes, milloren la salut física i allarguen l’esperança de vida.

Entre aquests superaliments destaquen pel seu poder antioxidant la rosa mosqueta (Rosa eglanteria), molt rica en vitamina C i acció antiinfecciosa, el maqui (Aristotelia chilensis), amb activitat antioxidant antitumoral, l’acerola (Malpighia glabra), poderós antioxidant que combat l’estrès oxidatiu i frena la destrucció de les membranes cel·lulars.

Altres superaliments rics en antioxidants són el Cramberry o nabiu, molt ric en vitamines, la moringa (Moringa oleífera), que posseeix tots els aminoàcids essencials i un ampli ventall de vitamines i minerals, la cúrcuma (Curcuma longa) el seu principi actiu curcumina és el polifenol que posseeix potents propietats antiinflamatòries i antioxidants. És important assegurar-se que siguin de cultiu orgànic.

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia
Bio Eco Actual Juny 2017