Associació Vida Sana. – La fira de productes ecològics i consum responsable, BioCultura  València 2017, se celebrarà a Fira de València del pròxim 29 de setembre a l’1 d’octubre.

La principal novetat d’aquesta edició rau en el suport rebut per part de diferents entitats gràcies al canvi polític a les institucions valencianes. De fet, responsables d’aquestes institucions han manifestat la intenció de donar suport a BioCultura de diferents maneres per “l’enlairament del sector ecològic a la Comunitat Valenciana”.

El sector “bio” és en aquests moments el més puixant, dinàmic i creatiu de tota l’economia espanyola. Els sectors convencionals no tenen el mateix empenta i els ciutadans volen optar per grans canvis. I aquests grans canvis en la mentalitat comporten també grans canvis en els hàbits de consum. Cada vegada hi ha més persones que prefereixen altres formes d’eco-nomia, de producció i de consum. Tots ells estan a BioCultura. I també en l’edició valenciana de la fira.

En els últims anys, el sector ecològic no ha deixat de créixer a l’estat espanyol amb un valor de mercat de prop de 1.500 milions d’euros.

I, tot i la crisi, el sector “bio” no només es manté, sinó que segueix creixent al voltant del 10-15% anual

El secret radica que els productes ecològics es defensen per si mateixos i compten amb la clientela més fidelitzada. Els productes ecològics són bons per als consumidors, per al medi ambient, per l’eco-nomia local, fixen poblacions en l’entorn rural, creen més ocupació, combaten el canvi climàtic, fomenten una societat més sana en tots els àmbits … i per sobre de tot: darrere de cada projecte, hi ha persones sensibles, creatives i disposades a treballar per un present i un futur millors.

7ª Edició

La fira de productes ecològics més important de l’estat espanyol torna a València en la seva 7a edició. El consum ecològic està més que consolidat a la capital del Túria, en tota la comunitat autònoma i en tota la zona del llevant peninsular. BioCultura és una fira on es donen la mà l’intercanvi comercial i la informació conscient per a una ciutadania responsable.

BioCultura és molt més que una fira, és el germen d’una nova revolució invisible que ens fa coresponsables del futur del planeta

A l’àrea valenciana, també ha encès la metxa “bioculturera”. Cada vegada més persones i empreses volen formar part d’aquest canvi de paradigma que pren forma de fira, amb BioCultura, de manera emblemàtica. El canvi polític a les diferents institucions valències ha permès que aquestes institucions donin suport decidiamente a BioCultura i tot el sector ecològic de diferents maneres, el que es traduirà en més visitants, més presència en els mitjans, etc.

Per a professionals

D’una banda, la fira és la cita, la gran cita per excel·lència, per als professionals del sector de l’alimentació ecològica i d’altres sectors de consum responsable: ecocosmética certificada, tèxtil orgànic, bioconstrucció, teràpies naturals, etc. Productors, distribuïdors, prescriptors, venedors, etc. tenen l’oportunitat de conèixer-se en la fira i d’entaular relacions comercials satisfactòries per a tothom. Són els protagonistes d’una forma d’eco-nomia conscient i responsable que pot integrar-se en l’eco-nomia del bé comú. BioCultura és l’aparador perfecte en el qual les empreses poden donar-se a conèixer i donar a conèixer els seus productes, les seves formes de treballar, el seu funcionament i els seus valors. Es fomenten formes alternatives de comerç més proper i humà. Productors, distribuïdors, propietaris d’establiments, ecochefs, prescriptors, importadors, exportadors i professionals de moltes altres arts i disciplines acudeixen a BioCultura per prendre-li el pols al sector i al mercat.

El públic troba el que busca, tant pel que fa a productes (aliments, cosmètics, etc.) com pel que fa a serveis (banca ètica, cooperatives, etc.) i informació (ponències, debats, tallers, etc.).

Novetats per a aquesta nova edició valenciana

  • Show Cooking ecogastronòmic
  • Tallers de ecoestética i moda sostenible
  • Zona d’ecofoodtrucks i escenari amb música en viu
  • Més sales de conferències

Què passa a la Comunitat Valenciana

El president del CAECV, José Antonio Rico, ha afirmat que “treballarem amb totes les nostres forces” perquè la propera edició de BioCultura sigui “una eficaç plataforma” perquè els professionals del sector ecològic de la Comunitat Valenciana donin a conèixer a tota la societat seus productes. Rico ha ressaltat el caràcter “emprenedor, creatiu i despert” dels operadors valencians, dels que ha assegurat que “posen el cor en tot el que fan”.

El president del CAECV també ha subratllat que BioCultura València oferirà la possibilitat d’aglutinar innovadores propostes dels operadors de la comunitat, els que s’incorporen al mercat un gran quantitat de nous productes. Una gran fira perquè ciutadans, emprenedors, empreses i curiosos que volen apostar per una nova forma de vida més saludable i una economia responsable puguin fer-ho.

Les xifres

La superfície dedicada a cultius ecològics a la Comunitat Valenciana ha augmentat un 20% entre 2014 i 2016, segons un informe de Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

En 2016, la terra dedicada a aquest tipus de cultius va augmentar un 9,5% sobre l’any 2015 i va aconseguir les 61.016 hectàrees, la qual cosa suposa una fita en la Comunitat Valenciana (sense considerar la superfície de terreny forestal i plantes silvestres, per homologar les dades amb les d’Eurostat) i situa en el 9,3% la proporció de superfície agrària ecològica en el conjunt del nostre territori.

Aquestes dades “formen part d’una tendència en la producció i en el consum al fet que aquest Consell està responent”, assegura la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián. El Pla Valencià de Producció Ecològica, d’una banda, i l’increment de les ajudes per a productors, d’una altra, són bona prova d’això. “L’esforç que estem fent”, afegeix, “respon a aquesta realitat i el nostre objectiu és aconseguir l’any 2020 el 20% de la superfície destinada a producció ecològica”.

Per províncies, la d’Alacant és la que major superfície dedica a aquest tipus de cultius, amb 35.769 hectàrees i un 58,6% sobre el total, seguint-li la de València amb 17.125 hectàrees i un 28,1% i Castelló amb 8.122 hectàrees i un 13,3%.

Per a més informació sobre BioCultura València visiti www.biocultura.org