La Iniciativa Ciutadana Europea que més ràpid creixement ha tingut, demostra que hi ha una enorme preocupació pels plaguicides.

Madrid, 15 de juny de 2017 – Més d’un milió de ciutadanes i ciutadans de la UE han signat la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) StopGlifosat per prohibir el glifosat, reformar el procediment d’aprovació de plaguicides i establir objectius de reducció de l’ocupació de pesticides de caràcter vinculant a tota la UE. WeMove.EU, que coordina una coalició de més de 100 organitzacions europees, demana a la Comissió Europea que respecti les demandes dels que han signat, rebutjant la re-autorització del glifosat.

Aquesta ICE ha complert en menys de cinc mesos amb els dos requisits establerts per la UE (convertint-la en la ICE de més ràpid creixement des que la UE va introduir aquesta eina en 2012): d’una banda, més d’un milió de persones han signat la ICE en els 28 estats membres de la UE, i per una altra, els llindars mínims exigits en almenys 7 estats membres s’han aconseguit en 11 (de moment). Per tant, la Comissió Europea està legalment obligada a respondre a les demandes dels europeus i a prendre-les en consideració en les decisions que es van a prendre properament.

Juan-Felipe Carrasco, coordinador de l’ICE per WeMove.EU, ha afirmat: “La ciutadania europea no es deixa enganyar ni pels esforços de la indústria dels plaguicides ni per la ciència defectuosa que està venent. En menys de cinc mesos, més d’un milió de persones s’han unit a la nostra crida per la prohibició del glifosat i per la reducció de l’ús de plaguicides. La classe política ha d’escoltar aquest missatge fort i clar: ha de protegir a la ciutadania i al medi ambient, prohibint aquest perillós herbicida i obrint el camí cap a un futur sense plaguicides”.

Virginia López, responsable de campanyes, de WeMove.EU a Espanya ha recordat: “si bé hem arribat al milió de signatures, ara l’objectiu és arribar a la xifra més gran possible en les 2 setmanes que falten perquè la Comissió no tingui una altra opció d’escoltar la demanda clamorosa. Per a això necessitem l’ajuda de totes les persones que no han signat”.

La Comissió va anunciar recentment la seva intenció de renovar la llicència del glifosat per altres 10 anys

S’espera que emeti una proposta formal abans del debat amb els representants dels governs que tindrà lloc els dies 19 i 20 de juliol. Els governs han de ser convidats a votar sobre aquesta proposta després de l’estiu. Sobre la base d’aquest resultat, la Comissió prendrà una decisió final abans que finalitzi l’any, quan acaba l’actual autorització d’aquesta substància.

Els organitzadors de ECI presentaran les signatures a principis de juliol, per exigir a la Comissió que respongui formalment abans de prendre la decisió final sobre una nova autorització al glifosat. La Iniciativa Ciutadana romandrà oberta perquè la gent encara tingui l’oportunitat de posicionar-se en contra del glifosat i en favor de la reducció de l’ús de plaguicides a la UE.

La ICE StopGlifosato està recolzada per una coalició paneuropea de més de 100 organitzacions en tota la UE i coordinada per WeMove.EU.

Per a més informació o per signar: www.stopglyphosate.org/es