Dolça Revolució. – Els productors i els consumidors d’estèvia seca guanyen la batalla a la AECOSAN, tot i les traves de l’Administració espanyola.

La Comunitat Europea acorda que, a partir del dia 16 de juny de 2017, la venda d’estèvia seca per infusió és legal a tota la UE i felicitem per això a tota la ciutadania compromesa i empreses que ho han fet possible.

Tot i que el Govern del Partit Popular vulgui fer-se amb la victòria d’aquesta batalla, la veritat és que la AECOSAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) i les respectives Agències de Salut autonòmiques… només han treballat per eliminar del mercat la fulla seca d’estèvia.

L’advocat Juan Creus va iniciar fa quatre anys la reclamació davant la AECOSAN i instàncies de la Comunitat Europea de l’anomalia normativa amb la qual l’Agència ha argumentat les inspeccions a tot el territori estatal executant la retirada del mercat de la planta. Al mateix temps s’ha percebut la manca de rigor en aplicar la lliure circulació de productes, referit a la stevia; planta que en fulla es podia adquirir lliurement a Alemanya, però no a Espanya.

D’altra banda, els productors d’estèvia han hagut de suportar unes pèrdues econòmiques molt importants per la persecució i prohibició d’aquesta venda.

Al seu torn, l’Associació Dolça Revolució, en representació de milers d’usuaris, va recollir més de 50.000 firmes, que al costat de la carta de reclamació es van lliurar a la ministra de Salut, acompanyada d’una exigència amb data de caducitat, el 16 de juny. Casualitat? A partir d’aquest dia, l’entitat anava a emprendre accions d’empara dirigides a la Defensora del Ciutadà de la UE.

Al gener de 2016, les autoritats portugueses s’anticipaven a les decisions europees, en un gest honorable, reconeixent l’estèvia com “aliment tradicional”, legalitzant la venda de fulla de stevia.

Una sentència dictada a Granada el 10 de maig de 2017 va obligar a la Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia a retirar la sanció imposada a l’empresa Stevigran per la venda de Stevia seca, reconeixent les proves europees com a aliment tradicional.

Des de novembre de 2016 i fins a la data, l’Agència de Salut Pública de Catalunya no s’ha molestat a respondre a l’empresa productora i comercialitzadora Pàmies Hortícoles SL, a dos al·legacions de sengles requeriments, on va aportar les proves de venda abans de l’entrada en vigor del llistat de nous aliments de 1997 i negant-se, per tant, a complir amb la prohibició ia facilitar el llistat dels seus clients. Davant la desídia de les autoritats sanitàries, aquesta empresa va optar per acudir a Portugal per legalitzar la comercialització de l’estèvia rebaudiana. L’autorització portuguesa va ser presentada al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que no va tenir ja possibilitat de rebutjar-la i el 14 de juny ha estat acceptada la comercialització com a complement alimentari.

Des Dolça Revolució denunciem l’injust tracte rebut per part de la AECOSAN, i d’alguns polítics insensibles, que es van negar a seure amb les parts implicades. Amb l’excepció de la presidenta de la Comissió de Salut de la Generalitat de Catalunya, qui només va traslladar la seva impossibilitat d’actuació, tot i ser aquest Departament el que va ordenar la prohibició en el territori català.

D’altra banda, agrair als membres del Grup Parlamentari Compromís, que es van fer ressò de la demanda de productors i consumidors, presentant una PNL a la Comissió d’Agricultura, aprovada la seva tramitació per tots els grups parlamentaris amb el vot en contra del PP. I també manifestem el nostre agraïment als membres de les CUP, que van sol·licitar una intervenció a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya.

Exigim a la AECOSAN i a l’Agència de Salut Pública de Catalunya… la immediata anul·lació dels centenars de requeriments relacionats amb les ordres de retirada i prohibició de venda de la fulla de stevia. Així mateix requerim a la AECOSAN que activi un pla de compensacions econòmiques per les pèrdues produïdes als productors afectats.

Des de Dulce Revolución ja treballem en el desenvolupament de receptes base on la infusió de stevia endolciu tota la producció alimentària possible i animem a creatius culinaris, emprenedors, comunicadors i ciutadania a ser part d’aquest dolç i saludable objectiu.

Més info: Enllaç a la nota informativa de l’Aecosan