En el Dia Internacional sense bosses de plàstic, organitzacions ecologistes reclamen la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús.

Amigos de la TierraRezero i Surfrider España demanen al Govern de l’Estat Espanyol que posi en marxa mesures efectives per a l’eliminació de les bosses de plàstic d’un sol ús en la 8a edició del dia Internacional sense bosses de plàstic.

Sol·liciten al Govern una actuació contundent enfront de les bosses de plàstic d’un sol ús, i insten les comunitats autònomes a posar en marxa mesures ambicioses, amb objectius clars, que posin fi a la contaminació plàstica en els entorns terrestres i marins.

Ja han passat 7 mesos des que va vèncer el termini per a la transposició de la Directiva Europea sobre Bosses de Plàstic, però l’Estat Espanyol continua sense legislació exhaustiva davant aquest greu problema.

A l’abril de 2015 es va adoptar la Directiva Europea per a la reducció de l’ús de les bosses de plàstic d’un sol ús en tots els Estats Membre. La Directiva 720/2015 instava els estats a la seva transposició a la legislació nacional abans del 27 de novembre de 2016, a través de la qual s’havien d’introduir mesures per a la reducció de les bosses de plàstic d’un sol ús. El Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) va presentar un esborrany de Reial Decret al febrer de 2017, que encara no s’ha aprovat, deixant el país en un context d’incompliment de la legislació europea. Tot i això, l’esborrany de Reial Decret no era prou ambiciós a diferència dels textos d’altres països, com França.

Anualment a Europa s’estima un consum de 100 mil milions de bosses de plàstic lleugeres, o d’un sol ús

A Espanya es consumeixen de mitjana 120 bosses per persona i any, aconseguint un ús d’uns 5 mil milions per any. Els objectius que proposa la directiva és reduir el consum mitjà en 90 bosses per persona abans del 31 de desembre 2019 i 40 bosses en 2025. Objectius necessaris, però insuficients, per posar fi a aquest problema, assenyalen les organitzacions ambientals.

Les bosses lleugeres, s’utilitzen durant les compres per uns 20 minuts de mitjana i romanen en l’entorn per uns 400-500 anys

En la seva última part de cicle de vida les borses poden acabar en abocadors, incineradores o com a residus abandonats en els ecosistemes tant terrestres com aquàtics. Les bosses de plàstic es consideren responsables, com a part de les escombraries marines, de nombrosos danys als ecosistemes marins com la mort d’uns 100.000 mamífers cada any.

En el Dia Internacional sense bosses de plàstic, que se celebra a tot el món el 3 de juliol, són moltes les organitzacions que sol·liciten alternatives ambientalment responsables davant d’aquest objecte d’un sol ús, així com un marc legislatiu fort i ambiciós.

A nivell nacional estem encara a l’espera d’un decret i, a nivell autonòmic, només a Catalunya està prohibida la distribució gratuïta de bosses de plàstic comercials de caixa i de repartiment a domicili des d’abril. Cal treballar per frenar el pronòstic d’algunes entitats especialitzades, corroborat per les últimes investigacions, les quals estimen que el plàstic pot superar la quantitat de peixos al mar el 2050, afirmen les organitzacions.

Més informació a www.plasticbagfreeday.org