Amigos de la Tierra. – En les properes setmanes el president de la Comissió Europea Jean-Claude Juncker ha de decidir sobre l’autorització de cultius transgènics a Europa.

Juncker decidirà si es produeixen dues noves varietats de blat de moro transgènic en els nostres camps i si es renova l’autorització de l’únic blat de moro transgènic que en l’actualitat es conrea a la UE, principalment a Espanya.

En l’última dècada els governs de la Unió Europea no han arribat a un consens sobre si permetre o no dos nous tipus de blat de moro modificat genèticament. La majoria dels països està en contra, però, segons el procediment legal de la UE, no és suficient per prohibir-los de manera que la decisió final recau en el President de la Comissió Europea. Depenent del resultat, els camps d’Europa estaran lliures de transgènics o bé els gegants de la indústria biotecnològica aprofitaran l’ocasió per impulsar la producció de més cultius modificats genèticament a Europa.

Per a Espanya, únic país de la UE on es conrea blat de moro transgènic a gran escala, l’aprovació implicaria obrir les portes del nostre camp a dos nous tipus de blat de moro transgènic, tòxics i mal evaluats.

Hi ha dues noves varietats de blat de moro transgènics pendents d’autorització: el blat de moro 1507 de Pioneer i el blat de moro Bt11 de Syngenta. A més, Juncker ha de decidir si s’autoritza de nou el blat de moro MON810 propietat de Monsanto del que es conreen més de 100.000 hectàrees a Espanya i l’autorització està caducada des de 2009.

Els nous blats de moro transgènics són tolerants a un herbicida altament tòxic anomenat glufosinat

Aquest herbicida és conegut per danyar el sistema reproductiu d’humans i altres animals. Sota la nova llei de pesticides de la UE s’hauria d’eliminar gradualment, però Bayer, l’empresa que el comercialitza està intentant mantenir-lo en el mercat.

Els cultius transgènics no tenen cap arrelament a la Unió Europea, 17 països i 4 regions els han prohibit al seu territori. A l’octubre de 2016 el Parlament Europeu va rebutjar per àmplia majoria els tres blats de moro. Només sis països, entre ells Espanya, van votar a favor d’autoritzar el cultiu. Tot i que aquests resultats no obliguen legalment a Juncker a rebutjar els blats de moro esperem que a la vista de l’àmplia oposició i la pressió pública prengui la millor decisió per al medi rural d’Europa.

Digues a Juncker que prohibeixi els transgènics. Si tens twitter, pots ajudar-nos a fer pressió amb aquest tweet d’exemple:

La majoria de països de la UE ja han prohibit el seu cultiu. @JunckerEU és el moment de prohibir-los #JunckerBanGM