Premios Goldman

El suport de persones de bon cor fa que ens sentim motivats per defensar la terra, l’aigua, les muntanyes, les plantes medicinals, els animals i el conjunt del medi ambient”. “Ens mantindrem ferms en la lluita perquè els Estats respectin els nostres drets com a poble indígena, especialment el dret a ser amos de la nostra terra”.

Aquestes van ser algunes de les paraules de Rodrigo Tot en el seu breu i emocionat discurs després de recollir un dels Premis Ambientals Goldman 2017, el passat 24 d’abril al San Francisco Opera House (Estats Units).

Rodrigo Tot lidera una comunitat del poble Q’eqchi, descendent dels antics maies, a la regió de Agua Caliente (Guatemala) i durant les últimes tres dècades ha aconseguit defensar els drets indígenes davant les pressions del govern i de les companyies mineres. El premi Goldman és en aquest cas un reconeixement a la lluita contra les multinacionals que exploten el níquel posant en perill l’equilibri ancestral entre els pobladors humans i la riquesa natural de Centre Amèrica.

El Premi Mediambiental Goldman va ser creat el 1989 per Richard i Rhoda Goldman

Rodrigo Tot és un dels sis guardonats enguany amb el Premi Goldman, una distinció que segueix guanyant mèrits per ser considerat el guardó més important del món en la defensa de la natura i els pobles indígenes, el premi Nobel del Medi Ambient, com si diguéssim.

El Premi Mediambiental Goldman va ser creat el 1989 per Richard i Rhoda Goldman, destacats impulsors d’activitats cíviques i filantrops de la defensa de la natura.

Estas fueron algunas de las palabras de Rodrigo Tot en su breve y emocionado discurso tras recoger uno de los Premios Ambientales Goldman 2017

Des de la creació d’aquests guardons, un jurat internacional selecciona els guanyadors del premi a partir de nominacions confidencials presentades per una xarxa internacional de persones i organitzacions mediambientals.

L’única persona de nacionalitat espanyola que ha rebut fins ara el Premi Goldman és Pedro Arrojo, professor de la Universitat de Saragossa i un dels més destacats impulsors de la denominada Nova Cultura de l’Aigua.

Pedro Arrojo va rebre el Premi Goldman el 2003 per: “encapçalar la campanya per impedir que el Pla Hidrològic Nacional construeixi preses i transvasi els últims rius de flux lliure que queden a Espanya“. “Pedro Arrojo encapçala una nova onada d’activisme amb l’objectiu de posar fi a la fracassada política de gestió hidrològica basada en la construcció de preses i el transvasament d’aigües, i forjar al seu lloc un futur d’aigua sostenible basat en la conservació, el reciclatge i alternatives més intel·ligents per a l’agricultura“, va destacar el jurat d’aquests premis internacionals.

Estas fueron algunas de las palabras de Rodrigo Tot en su breve y emocionado discurso tras recoger uno de los Premios Ambientales Goldman 2017

La llista dels guardonats amb els Premis Goldman d’aquest any està formada per:

Rodrigue M. Katembo

La defensa del medi ambient va fer que Rodrigue Katembo posés en joc la seva vida quan va investigar possibles casos de suborn i corrupció que vinculaven alguns càrrecs polítics de la República Democràtica del Congo i empreses interessades a extreure petroli en els límits del Parc Nacional Virunga. L’arriscat treball d’aquest guarda forestal va motivar una forta resposta internacional que va obligar a la retirada del projecte. Rodrigue Katembo segueix ara defensant els boscos que va immortalitzar Dian Fossey i el seu llibre Goril·les en la boira (en el cinema, encarnada per Sigourney Weaver).

Prafulla Samantara

Líder icònic dels moviments de justícia social a l’Índia, va conduir una batalla legal històrica de 12 anys que va afirmar els drets sobre les terres indígenes dels dongria kondh i va protegir els turons de Niyamgiri d’una mina de mena d’alumini enorme, a cel obert.

Uros Macerl

Agricultor ecològic d’Eslovènia, va impedir amb èxit que una empresa de producció de ciment fes servir com a combustible una barreja de petroli de baixa qualitat i residus industrials perillosos. L’esforç d’Uros Macerl i molts altres activistes en defensa del medi ambient van aconseguir que el govern retirés els permisos d’incineració de residus d’aquesta cimentera.

Wendy Bowman

Mentre que les grans companyies energètiques i certs partits polítics encoratjaven les noves explotacions per a l’extracció de carbó a Austràlia, l’octogenària Wendy Bowman va impedir que una poderosa empresa minera multinacional es quedés amb la granja de la seva família. L’acció liderada per Bowman va permetre que la seva comunitat de Hunter Valley es lliurés de l’amenaça de pèrdua de terres i contaminació ambiental a gran escala.

Mark Lopez

Nascut i criat en una família d’activistes comunitaris, Mark López va convèncer a l’Estat de Califòrnia de dur a terme anàlisi de la presència de plom i neteja integral de les llars contaminades per una empresa especialitzada en reciclar bateries, a l’est de Los Angeles. L’activitat industrial d’aquesta planta ha deixat rastres de contaminació altament perillosa durant més de 30 anys.

Rodrigo Tot

El llac Izabal, el més gran de Guatemala, i les seves terres circumdants a El Estor, són un lloc de vital importància per al poble indígena Q’eqchi. Com a descendents dels antics maies, els Q’eqchi mantenen la seva vida cultivant i pescant. Van defensar el seu territori dels colons espanyols al segle XVI i, centenars d’anys més tard, estan lluitant per la seva terra una vegada més, aquest cop contra el seu propi govern i les empreses multinacionals interessades a explotar els dipòsits de níquel a les seves terres. El govern i les empreses mineres van intentar expulsar els pobladors de les zones d’interès miner amb l’excusa que no tenien escriptures legals de la seva propietat. Finalment, el 2011, el col·lectiu liderat per Rodrigo Tot va aconseguir que el Tribunal Constitucional de Guatemala reconegués els drets de propietat col·lectiva dels Q’eqchi i expedís títols de propietat als habitants de Aigua Caliente.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència
Bio Eco Actual Juliol-Agost 2017