Sri Lanka: la isla de los cocos ecológicos cocos ecològics

A Sri Lanka se l’anomena la Illa Maragda, però realment s’hauria d’anomenar l’illa dels Cocos, amb gairebé 2 mil milions de cocos consumits a Sri Lanka cada any.

En la nostra família, solem dir “tot comença amb el coco”, i la nostra història d’amor amb ell ve de 100 anys enrere quan la nostra besàvia  va començar a cultivar les terres riques de Sri Lanka amb te, espècies i cocos. El nostre pare passava hores a la granja escalant cocoters, xarrupant aigua de coco, i gaudint de la vida senzilla de sentir-se un amb la natura. Un metge de professió, amic de la família, va decidir, amb el suport de la nostra mare, penjar la seva bata blanca, i mogut per la seva inquietud, començar el seu viatge orgànic cap a la cura del medi ambient i un futur sostenible. Va transformar les nostres explotacions familiars en la granja de coco orgànic més gran de Sri Lanka, amb una pròspera comunitat de més de 2000 famílies camperoles tradicionals, el que li va valer el nom de “Doctor Coconut”. Ell ens va ensenyar tot el que sabem sobre l’agricultura orgànica.

En 2013, el meu germà i jo vam prendre el relleu i vam fundar Cocomi: deliciosos i humils cocos, frescos, recollits a mà en les nostres granges familiars. Arrenquem, embalem i preparem tots els nostres productes, donant-nos la traçabilitat directa al consumidor: de la palma al envàs.

És important treballar amb la Mare Natura, això significa respectar i protegir el cicle natural de vida a les nostres granges. Ens assegurem que tot el que es pot tornar a la natura se l’hi torna: les nostres fàbriques funcionen amb energia produïda a partir de les closques de coco, els nostres cocoters s’enriqueixen amb els nutrients de les closques de coco també. Deixem que les plantes floreixin naturalment entre els cocoters per enriquir el sòl, i acollim els animals salvatges a les nostres granges. Des de monos descarats fins a paons, tothom juga el seu paper per equilibrar l’apreciat ecosistema de la nostra illa.

Anushka y Shamindra Rajiyah - Cocomi
Anushka Rajiyah i el seu pare, el Dr. Rajiyah. “El nostre pare passava hores a la granja escalant cocoters, xuclant glops d’aigua de coco espurnejant, i gaudint de la vida senzilla de sentir un amb la natura. Un metge de professió, amic de la família, va decidir, amb el suport de la nostra mare, penjar la bata blanca, i mogut per la seva inquietud, començar el seu viatge orgànic cap a la cura del medi ambient i un futur sostenible. Va transformar les nostres explotacions familiars a la granja de coco orgànica més gran de Sri Lanka, amb una comunitat pròspera de més de 2000 famílies camperoles tradicionals, el que li va valer el sobrenom de “Doctor Coconut”.

Ningú entén millor aquest ecosistema que els nostres agricultors. Las velles tècniques agrícoles, transmeses de pares a fills durant generacions, fan que els productes de Sri Lanka siguin tan especials. Creiem que és important protegir aquestes habilitats, assegurant-nos que les famílies camperoles reben el suport adequat per prosperar. És per això que oferim atenció mèdica gratuïta a totes les famílies d’agricultors, un bon preu per als cocos, suport i capacitació amb certificació orgànica.

Anushka i Shamindra Rajiyah

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Setembre 2017