consumo de Comercio Justo informe 2016 consum de comerç just espanya informe 2016

Coordinadora Estatal de Comercio Justo (CECJ). – 40’05 milions d’euros va ser la facturació obtinguda pels productes de Comerç Just a Espanya durant 2016, fet que suposa cinc milions més que el 2015, és a dir, un augment del 15%, que dobla al registrat en els dos anys anteriors .

Aquest és el principal dada de l’informe “El Comerç Just a Espanya 2016. Convergències amb l’Agenda 2030”, elaborat per la Coordinadora Estatal de Comerç Just. Aquest important creixement s’ha obtingut gràcies a l’augment de les vendes experimentat tant per les organitzacions de Comerç Just com per empreses convencionals.

Des de l’any 2000 -el primer del qual es tenen dades-la xifra global de consum de comerç just al nostre país no ha parat de créixer. La novetat és que en l’últim exercici aquest augment s’ha produït a partir de l’augment de les vendes per part de les organitzacions de Comerç Just com de les empreses convencionals. Una confluència que ha fet possible un increment d’un 15% en la facturació total, el doble del registrat en els anys anteriors.

Ventas Comercio Justo 2016
Evolució de les vendes de Comerç Just des del 2000

Supermercats i grans superfícies, amb un 38% de la facturació, se situen com el principal espai de consum del Comerç Just. El segueix el denominat canal “HORECA” (hostaleria, catering i restauració), amb el 36% del mercat. En tercer lloc, els establiments minoristes generen un 23% de les vendes. És aquí on es troben les 75 botigues especialitzades en Comerç Just gestionades per les organitzacions membre de la CECJ, que per primera vegada des de l’inici de la crisi, han vist augmentada la seva facturació, de 5’5 milions a 5’8 milions al últim any.

“És una lleugera pujada però que suposa una notícia positiva per a aquests espais que constitueixen el cor del nostre sector. Esperem que en els propers anys es consolidi aquest creixement”, valora Mercedes García de Vinuesa, presidenta de la CECJ. D’altra banda, en altres establiments minoristes (botigues ecològiques, herbolaris …) també han augmentat les vendes de productes de Comerç Just.

Canal de distribución comercio justo
Vendes de Comerç Just segons canals de distribució

L’alimentació continua sent la protagonista del Comerç Just ja que representa el 93% de les vendes. Només el cafè genera el 43% de la facturació. El sucre, els dolços i el cacau -amb un 40% – són el grup que més ha crescut respecte a 2015, i en gran mesura són els responsables del creixement global del sector. Per contra, l’artesania, amb un 4’8% de les vendes continua en la línia de descens iniciada el 2008. En aquest grup, els complements i els productes tèxtils es mantenen com els més venuts, i les joguines han experimentat una pujada. Finalment, els articles de cosmètica i higiene mantenen el seu pes relatiu en el global, en el 2%.

Ventas de productos de Comercio Justo 2016
Vendes de productes de Comerç Just 2016

El 79% de les vendes va procedir d’articles certificats amb el segell Fairtrade, la garantia de comerç just més estesa a nivell mundial i al nostre país. No obstant això, respecte al 2015, s’ha incrementat en dos punts la venda de productes que compten amb altres segells o amb altres garanties de Comerç Just. Actualment aquests suposen un 21% del mercat.

Malgrat l’augment de les vendes, el nostre país continua a la cua en relació amb els nostres veïns europeus, on la mitjana de consum de comerç just per persona el 2016 va ser de 13’7 euros, mentre que a Espanya va ser de 0’86 euros. Només República Txeca, Letònia, Lituània i Eslovàquia tenen una despesa menor. Per contra, els països europeus on el Comerç Just està més present són Suïssa (59 euros per persona / any), Suècia (36’5) i Regne Unit (34’3).

A nivell mundial, el mercat espanyol només representa el 0’5% del mercat global de Comerç Just

Gasto medio en Comercio Justo por habitante en 2016 en Europa
Despesa mitjana en Comerç Just per habitant el 2016 a Europa

L’informe posa de manifest que les administracions públiques van augmentar les seves compres de Comerç Just, tot i que encara representen una part ínfima, el 0’17% de la facturació total del sector. “Aquest augment continua sent insuficient però esperem que signifiqui un canvi de tendència en el comportament de l’administració”, reflexiona la presidenta de la CECJ.

Pel que fa a la presència social del Comerç Just al nostre país, en les organitzacions de la CECJ treballen 131 persones de manera directa i més de 2600 col·laboren com a voluntàries. El 75% d’elles són dones. Hi 75 botigues i 74 punts de venda especialitzats en Comerç Just, repartits per totes les comunitats autònomes. “Es tracta de petits establiments l’importància rau no tant en la seva xifra de vendes com en la seva contribució a la sensibilització i la mobilització social”, explica Mònica Gómez, vocal de la CECJ.

En 2016 les botigues de Comerç Just van generar el 13’5% de les vendes del sector. “En un context en què el consum de comerç just creix, les botigues hem vingut perdent quota de mercat des del 2008”, ha assenyalat el Sr. Gómez. “Això ens preocupa perquè les botigues són l’espai fonamental per mantenir viu i enfortir el moviment del Comerç Just, des d’on contribuir a la sensibilització de la ciutadania i a desenvolupar campanyes de denúncia. Són un espai vital per crear una societat diferent”, ha afegit el Sr. Gómez, que ha fet una crida a la societat en el seu conjunt perquè “s’informi, col·labori i compri en aquests espais, en definitiva, que participi en el moviment del Comerç Just”.

Quant a l’origen dels productes, les entitats membre de la CECJ van importar articles procedents de 242 organitzacions de més de 40 països. D’Amèrica Llatina els que tenen més pes són el cacau de República Dominicana, el cafè de Perú i el sucre i dolços de l’Equador i Paraguai. D’Àsia destaquen els tèxtils i bijuteria de l’Índia, el sucre de Filipines, el te de Sri Lanka i l’arròs de Tailàndia. D’Àfrica, per volum sobresurt el cafè d’Uganda, Etiòpia i Tanzània i el cacau de Costa d’Ivori. El 80% d’aquestes organitzacions productores adopten formes de l’economia social, és a dir, són cooperatives, fundacions o associacions.

L’informe “El Comerç Just a Espanya 2016. Convergències amb l’Agenda 2030” es completa amb una anàlisi de com el Comerç Just contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible, aprovats per les Nacions Unides i que haurien de complir-se abans del 2030.

  • Descarrega l’informe complet AQUÍ.

Més informació a comerciojusto.org

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017