Moaña (Pontevedra), Olba (Terol), Alcanar (Tarragona) i el Prat de Llobregat (Barcelona) acullen a les quatre institucions guanyadores del primer premi en les categories d’Infantil, Primària, Secundària i Horts Socials.

(Barcelona, 11 d’octubre de 2017)-. . El jurat del Premi Nacional Horts Educatius Ecològics, que impulsen Asociación Vida Sana i Fundación Triodos, ha elegit els guanyadors d’aquest any entre un total de 148 projectes presentats.

Per a la valoració i selecció dels finalistes i premiats s’ha comptat amb organitzacions especialitzades en agricultura ecològica, educació i sector social: la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica, Natura Terapèutica, ASPRODES, Associació Vida Sana i Fundación Triodos.

El jurat ha decidit els guanyadors i accèssits de les categories d’Infantil, Primària, Secundària i Agricultura Social entre els 7 finalistes de cadascuna d’elles. En aquesta edició “destaquem el gran nombre d’iniciatives que sorgeixen des de l’entorn rural fomentant l’emprenedoria i el desenvolupament d’aquestes zones”, declara Montse Escutia, coordinadora del departament tècnic i activitats formatives de l’Associació Vida Sana.

L’entrega de premis tindrà lloc el proper 17 de novembre a La Casa Encendida a Madrid dins de la Jornada: Horts que transformen. Informació i inscripcions a www.fundaciontriodos.es

Els guanyadors del primer premi rebran un guardó d’autor i una dotació econòmica de 1.000 € per destinar-la al projecte presentat. Els guanyadors de l’accèssit rebran un guardó d’autor i material per a l’hort ecològic, mentre que els finalistes rebran un diploma acreditatiu. El llistat complet de centres finalistes es pot consultar a www.mamaterra.info

Los centros ganadores han sido:

CATEGORIA EDUCACIÓ INFANTIL

Primer premi: EEI de Verducedo. Moaña (Pontevedra)

Els animals són els grans protagonistes d’aquest projecte de centre de títol “Les bestioles”. Durant aquest curs, el centre ha organitzat un gran nombre d’activitats amb petits animals que han aportat un gran aprenentatge, els beneficis que aporten al nostre entorn i en el de l’hort en concret, per respectar la natura en el seu conjunt.

Accèssit: EEI Los Angeles. Madrid

Projecte impulsat des de l’AMPA que compta amb el suport de tota la comunitat educativa, de manera que l’hort s’ha convertit en un espai obert en el qual les famílies de l’escola treballen conjuntament i en comunitat amb el personal docent. D’aquesta manera, contribueixen a augmentar la consciència de desenvolupament sostenible així com connectar als més petits amb la cura del medi ambient i el seu entorn més immediat a través de la creativitat i la participació.

CATEGORIA EDUCACIÓ PRIMÀRIA

Primer premi: CRA Javalambre. Olba (Teruel)

L’hort és l’eix central del projecte d’innovació que duen a terme a l’Aula d’Olba del CRA Javalambre. Es fomenta així una escola oberta, sense parets, on els menors aprenen de forma pràctica a cuidar el seu entorn i la seva alimentació, adquirint eines per crear el seu futur dissenyant empreses respectuoses, ecològiques, sostenibles i locals.

Accèssit: CEIP Sant Blai. Santa Marta de Tormes (Salamanca)

Amb l’ajuda d’entitats públiques, com l’Ajuntament i la Universitat de Salamanca, d’inclusió social, com ASPRODES, o d’organitzacions ambientals com a Fundació Tormes, s’ha posat en marxa el projecte “L’hort de Blas”. S’hi ha implicat tot el centre destacant l’organització dels alumnes en una comissió de delegats que pren les decisions sobre el treball de l’hort.

CATEGORIA EDUCACIÓ SECUNDÀRIA

Primer premi: IES Sol de Riu. Alcanar (Tarragona)

Institut situat en un entorn socioeconòmic que gira entorn del sector agrícola. Per això a través del seu projecte Agro-verd han dissenyat una estratègia formativa que té com a finalitat la creació d’un grup cooperatiu que produeixi i comercialitzi productes ecològics típics de la zona. Els alumnes de 4t d’ESO són ​​els protagonistes i participen en totes les activitats que van des de les pròpies de disseny i manteniment de l’hort fins a l’estratègia de màrqueting per a la venda de productes.

Accèssit: IES Gregorio Prieto. Valdepeñas (Ciutat Real)

Projecte en el qual destaca el valor de l’hort ecològic com a espai inclusiu on treballar l’autoestima i la motivació a més de ser un lloc de convivència i de treball en equip amb alumnes amb capacitats diferents matriculats al centre.

CATEGORIA AGRICULTURA SOCIAL

Primer premi: Associació Espigoladors. Prat de Llobregat (Barcelona)

El jurat ha valorat el caràcter innovador d’aquest projecte basat en l’antiga tradició d’entrar als camps un cop finalitzada la collita per recollir el que encara és aprofitable. A partir de l’aprofitament de fruites i verdures imperfectes, Espigoladors desenvolupa un model productiu que impacta positivament en tres problemàtiques socials: el malbaratament de menjar, la dificultat d’accés a una alimentació sana per a alguns col·lectius en risc d’exclusió social i la falta d’oportunitats de els mateixos.

Accèssit: Centre de desenvolupament Rural Portas Abertas. Vilardevós (Orense)

Projecte centrat en el món rural i amb un marcat caràcter agroecològic amb un enfocament molt participatiu. A partir de la recuperació de llavors autòctones, l’educació i la formació en agricultura ecològica es pretén lluitar contra el despoblament de zones rurals i ensenyar a les persones en risc d’exclusió social a conrear els seus propis aliments.

L’Associació Vida Sana és una entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública que des de 1981 es dedica a promoure l’agricultura biològica i l’alimentació sana com a base per a una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient. www.vidasana.org; www.mamaterra.info

La Fundación Triodos és una entitat sense ànim de lucre vinculada al banc ètic Triodos Bank. El seu objectiu és promoure l’ús responsable dels diners i servir d’instrument per promoure la donació com a mitjà de transformació social. www.fundaciontriodos.es

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017