Arriben les tardes de tardor, el dia s’escurça i comencem a notar el descens de la temperatura. La tardor, truca a la nostra porta, un cop més, acariciant-nos amb la seva llum suau. Així, ens endinsem en el mes d’octubre, i comencen a aparèixer els primers refredats.

La Apiteràpia és la ciència que estudia l’ús dels productes derivats del rusc, elaborats per les abelles; com la mel, la Gelea reial, el pol·len, el verí d’abella i el pròpolis, per potenciar l’estat de salut de l’ésser humà. Si unim aquesta antiga teràpia, a una alimentació equilibrada i rica en nutrients que potenciïn el nostre estat defensiu, podrem mantenir unes defenses fortes, per afrontar el fred hivernal.

El pròpolis és una substància resinosa, que elaboren les abelles a partir de diferents resines d’arbres i que utilitzen per protegir el rusc d’infeccions i de la invasió per patògens. També per segellar forats i esquerdes i per revestir internament el rusc, i així mantenir la seva temperatura interior (35ºC). Els estudis amb aquesta preuada matèria primera, ens mostren el seu gran poder antimicrobià, que actua enfront de diferents soques de bacteris i virus, alhora que és capaç de potenciar el nostre sistema immune i contribuir a controlar la inflamació.

El pròpolis s’ha utilitzat tradicionalment per les seves propietats antisèptiques, antiinflamatòries, antibacterianes, antimicòtiques, cicatritzants, antioxidants i immunomoduladores. Es compon principalment de resina (50%), cera (30%), olis essencials (10%), pol·len (5%) i altres compostos orgànics (5%). Conté dotze flavonoides diferents i compostos fenòlics, que semblen ser els responsables de la seva activitat antiinfecciosa i antiinflamatòria. El pròpolis conté a més vitamines del complex B, vitamina C i E i minerals i oligoelements (magnesi, calci, potassi, coure, zinc, manganès etc.)

Les abelles ens ofereixen doncs, una eina única per afrontar les infeccions bacterianes i virals associades a les estacions fredes. Aquesta preuada substància combina molt bé amb la mel i els extractes de plantes, que també poden contribuir a mantenir un bon estat defensiu i a protegir el sistema respiratori, calmar la tos i reduir la inflamació, com són l ‘equinàcia, el plantago, el malví, la dròsera, la regalèssia, la farigola, el salze, el gingebre, les flors de malva i els fruits d’acerola.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017