La vitamina D és fonamental en la infància i adolescència per aconseguir una bona mineralització dels ossos.

A diferència de la resta de vitamines, que han de provenir obligatòriament dels aliments o de suplements, la nostra pell pot produir vitamina D, sempre que estigui exposada a la llum del sol. A les regions del món amb suficient sol els humans hem obtingut així la nostra vitamina D. A les regions fredes del planeta la font principal ha estat el peix gras, que és un dels pocs aliments que la contenen en altes dosis.

A Espanya mai hem tingut problemes amb aquesta vitamina precisament per la quantitat d’hores de sol de què gaudim. No obstant això, estudis recents han mostrat que els nivells de vitamina D a la sang dels nens espanyols són més baixos del que seria desitjable i que un alt percentatge tenen deficiències lleus o moderades. La causa més probable és l’escàs temps que passen actualment els nens i nenes a l’aire lliure.

Tots els nens i adolescents haurien de sortir a l’aire lliure diàriament. No cal ni és convenient “que prenguin el sol” estirats a la platja; l’important és que juguin i facin part de les seves activitats habituals fora de casa, amb la cara, l’escot i, almenys, part dels braços descoberts.

Els nens que no poden sortir al carrer regularment o que tenen una pell molt sensible al sol, haurien de prendre el suplement tot l’any

Els nens que viuen al nord poden beneficiar-se de prendre un suplement de vitamina D en els mesos d’hivern. Els nens que no poden sortir al carrer regularment o que tenen una pell molt sensible al sol, haurien de prendre el suplement tot l’any. Els nadons menors d’un any han de prendre suplement diari des de la primera setmana de vida ja que la seva pell és massa sensible per exposar-la al sol.

La dosi diària recomanada d’aquesta vitamina és: 400 UI en menors d’un any i 600 UI per a tots els altres. Els majors d’un any poden prendre una dosi setmanal (5000 UI) o mensual (20.000 UI) en comptes de la diària. No hem de sobrepassar el doble d’aquesta quantitat perquè l’excés és tòxic.

Hi ha dues formes de vitamina D: la D2, que es troba en alguns bolets, i la D3, present en els aliments d’origen animal i que fins ara sempre s’havia extret de la llana de les ovelles o d’altres subproductes animals. La forma D3 és molt més potent, però no és apta per a vegetarians ni vegans. L’única opció fins fa poc era prendre una dosi més alta de D2 per compensar la seva menor eficàcia. No obstant això ja disposem de vitamina D3 d’origen completament vegetal. S’extreu del liquen, i la molècula és exactament igual que la que s’obté del greix animal.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actual, mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Desembre 2017