fórmulas artificiales para bebés ecológicas y veganas Fórmules artificials per a nadons vegetarians vegans

Tot i que la lactància materna exclusiva durant els primers 6 mesos de vida és sempre la millor opció, algunes famílies necessiten utilitzar fórmules artificials com a complement o substitut de la llet materna.

Quines alternatives tenen les famílies vegetarianes i veganes en aquests casos?

La majoria de les fórmules adaptades per a lactants s’elaboren a partir de llet de vaca en pols, que es modifica fins a aconseguir una composició més semblant a la llet humana. Els laboratoris redueixen la quantitat de proteïnes, substitueixen els greixos de la llet per una barreja d’olis i greixos vegetals, i afegeixen hidrats de carboni, vitamines i minerals en una proporció molt estudiada perquè el contingut final sigui similar al que té la llet humana.

Les llets artificials produïdes per laboratoris autoritzats que segueixen la normativa europea cobreixen perfectament els requeriments nutricionals dels nadons en els primers 6 mesos de vida i són l’únic aliment necessari a aquesta edat per als nadons que no prenen llet materna.

Gairebé totes les fórmules artificials elaborades a partir de llet de vaca són adequades per a famílies vegetarianes, excepte aquelles que contenen una petita quantitat d’oli de peix. A més de les fórmules convencionals, cada vegada és més fàcil trobar alternatives ecològiques, elaborades a partir de llet de vaca o de cabra de producció ecològica o fins i tot biodinàmica.

Aquestes llets estan produïdes a França o a Alemanya i compleixen tots els requisits que exigeix ​​la Unió Europea per a les llets infantils. Les fórmules infantils ecològiques tenen per descomptat molts avantatges sobre les convencionals i sempre que puguem haurien de ser la nostra primera elecció.

Quines són les alternatives veganes?

A Espanya es comercialitzen diverses fórmules adaptades elaborades a partir de proteïna de soja o d’arròs hidrolitzat, que són vegetals en un 99% (la vitamina D és l’únic ingredient d’origen animal). El procés és similar al que es porta a terme amb la llet de vaca o de cabra, i la composició final d’aquestes llets infantils s’ajusta perfectament als requeriments dels nadons.

Malauradament encara no existeixen a Europa fórmules infantils de soja ecològica i 100% vegetals, però és molt possible que es comercialitzin en un futur proper, si segueix augmentant la demanda.

Sigui quina sigui la fórmula que triem hem de recordar que les llets d’inici (número 1) s’han d’usar en els primers 6 mesos, mentre que les llets de continuació (número 2) són les apropiades entre els 6 i els 12 mesos.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Bio Eco Actual Gener 2018