RECOMANAT PER
Sol Natural

A l’hivern, les hores de llum disminueixen, fa més fred i el nostre cos ens demana hivernar… Seria lògic reduir l’activitat i ritmes, però no és així! Les hores de treball i obligacions són les mateixes tot l’any, de manera que és especialment important assegurar uns bons hàbits de vida saludable com la dieta, l’activitat física (preferiblement a l’aire lliure per la vitamina D) i el descans.

No obstant això, els aliments més accessibles són de baixa qualitat, carregats de pesticides o de baixa densitat nutricional … I com que el ritme de les nostres vides és anti-natural i excessiu, sobretot de cara a l’estrès i al desgast diari a què ens sotmetem, hem de pensar en com sumar nutrients en cadascun dels nostres plats.

D’una banda, aportant cada dia autèntics superaliments com són les verdures i les fruites, orgàniques, i a privilegiar si és possible de proximitat. Són la base de la nostra aportació de minerals i vitamines, a més d’hidrats i proteïnes vegetals. I de l’altra banda, consumint llegums, grans integrals i ecològics, a més de llavors i fruits secs (no fregits) potenciant la varietat i qualitat. Un altre bon gest, és prioritzar la ingesta de productes biològics i sencers, limitant així l’empobriment dels aliments i del sòl de la nostra terra mare, i del mar.

Més en detall, els superaliments que no haurien de faltar en la nostra dieta i rebost, són sens dubte els germinats i vegetals de fulla verda: col kale, bok Choy, bròquil, endívies, escarola, tiges de rave, remolatxa i pastanaga, ruca, xicoira , col xinesa, créixens, canonges, espinacs, bledes, fulles de mostassa, i totes les poderoses herbes aromàtiques…

Dinamarca Ecológica Dinamarca Ecològica 100% ecològica

Fruites extraordinàries de la conca mediterrània com els nabius, mores, maduixes, gerds, els cítrics, prunes, raïm, garrofa i la magrana són d’alt contingut en antioxidants en comparació amb altres. Així com altres més exòtiques com són l’alvocat, coco, mangostà, les baies de Goji, fresques o deshidratades, o fins i tot en pols com són el cacau, baobab, lúcuma, açai o el camu-camu, per exemple.

los poderes de tus alimentos

És important no confondre la presa d’aquests super ingredients amb una solució miraculosa de cara a compensar una mala alimentació i higiene de vida, però, en un context d’un estil de vida saludable, com he esmentat al principi, sí que millorarà l’estat i funcionament del nostre cos i ment, atès que contenen una concentració i densitat de nutrients més elevada que altres, especialment en vitamines, minerals, fitoquímics i antioxidants.

Altres aliats a tenir en compte en una reeducació alimentària són l’estèvia i el llevat nutricional. D’una banda, la planta estèvia rebaudiana edulcora, sense elevar l’índex glucèmic, a més d’ajudar a regular el nostre paladar i addicció al dolç, actuant també com un potent antiinflamatori i antioxidant natural. El llevat nutricional és un excel·lent substitut del formatge per a aquelles persones veganes, intolerants a la lactosa o que simplement no volen prendre llet de vaca i derivats. Té una aroma deliciós, i és també apte per a casos de candidiasi a diferència de la de cervesa, en no estar activa. És font de fibra, proteïna vegetal i complex B, tot un aliat per a la nostra bellesa i sistema nerviós.

La llista és llarga i els sabors infinits, però els superaliments són uns superaliats a redescobrir i tenir a les nostres neveres i rebost, per a aquells que desitgen sumar qualitat nutricional al seu estil de vida saludable.

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia
Publicat a Bio Eco Actual Febrer 2018