La ciudadanía en España rechaza la fusión entre Bayer y Monsanto fusió entre Bayer i Monsanto

Una recent enquesta mostra que la majoria dels espanyols està en contra de la fusió de Bayer i Monsanto. El 69% de la ciutadania considera que és “important” o “molt important” que la Comissió Europea bloquegi la fusió d’aquests dos gegants del negoci dels agroquímics i les llavors; quatre vegades més que el nombre de persones que consideren que la fusió no té importància.

Una enquesta realitzada a ciutadans europeus mostra l’oposició a aquesta relació tòxica

L’enquesta, realitzada a Alemanya, França, Espanya, Dinamarca i el Regne Unit, mostra que per al 47% de la ciutadania enquestada la fusió és “preocupant” o “molt preocupant” i només un 11% de la població pensa que la fusió ofereix bones perspectives.

Una de les inquietuds de les persones enquestades és que la fusió afecti negativament al medi ambient, que augmenti la quantitat de substàncies químiques usades en agricultura i que coarti encara més la capacitat dels agricultors de decidir sobre els seus cultius.

La Comissió Europea ha de decidir sobre la fusió abans del 5 d’abril

Segons Blanca Ruibal, responsable d’Agricultura i Alimentació d’Amics de la Terra, “aquestes empreses representen un model d’agricultura tòxic per a la salut de les persones i el planeta. És urgent que la producció d’aliments deixi de ser el negoci d’unes poques empreses. Per aquest motiu des d’Amics de la Terra exigim a la Comissària Margrethe Vestager que impedeixi aquesta fusió”.

L’enquesta és la prova més recent del rebuig ciutadà generalitzat a la fusió. Prop d’un milió de persones a la UE han signat peticions perquè la Comissió Europea l’bloquegi, i més de 200 organitzacions de la societat civil han donat suport aquesta reivindicació.

L’onada de fusions entre les empreses d’agroquímics i llavors està donant lloc a una concentració sense precedents en el sector. En 2017 la Comissió Europea va apuntalar aquesta tendència donant el vistiplau a la fusió de Dow i Dupont i ChemChina i Syngenta. Si s’aprova, Bayer-Monsanto serà la major empresa de productes agrícoles de tot el món.

Dades de l’estudi

De les 1.010 respostes d’Espanya:

 • 69% pensen que és “bastant” o “molt important” que la Comissió Europea bloquegi la fusió de Bayer i Monsanto; un 16% va opinar que és “poc” o “gens important”, un 15% “no sap / no contesta”.

Del total de les 7.318 respostes d’Alemanya, Dinamarca, França, Espanya i Regne Unit:

 • 47% van contestar que la fusió Bayer / Monsanto els preocupa “seriosament” o “molt seriosament”; 11% van contestar que la fusió presenta “algun” o “molt” potencial; 22% van respondre no sap / no contesta.
 • Quant als impactes la gent pensa que la fusió tindrà impactes negatius entre 2 i 5 vegades més que les valoracions d’impactes positius en els següents aspectes:
  – en la capacitat d’elecció dels pagesos (50% enfront de 9%)
  – en el medi ambient (49% enfront de 9%)
  – en l’elecció d’aliments a les botigues (38% enfront de 13%)
  – en la qualitat del menjar disponible a les botigues (41% enfront de 12%)
  – en la quantitat de pesticides usats en l’agricultura (50% enfront de 10%)

Si no s’especifica una altra font totes les dades procedeixen de YouGov Deutschland GmbH. 7.318 persones van participar en l’enquesta, que va tenir lloc entre 9 i el 13 de febrer de 2018. Els resultats es van ponderar i són representatius de la població del Regne Unit, Alemanya, França, Dinamarca i Espanya (> 18 anys).

Per a més informació visiti www.tierra.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Publicat a Bio Eco Actual Març 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here