BioCultura Barcelona 25 años de rebeldía

L’Associació Vida Sana és l’entitat que organitza BioCultura Barcelona, ​​que enguany compleix 25 anys. Al capdavant, Ángeles Parra, amb les idees clares i una ecoactivista incansable. Parlar amb ella és parlar amb una llegenda viva del moviment “bio” català i espanyol. 25 anys donen per a molt. BioCultura celebrarà una petita gala prèvia a la fira aquest any en la qual es repassarà la història de la fira a BCN i s’atorgaran els “Premis BioCultura.CAT 2018”.

BioCultura va néixer a Madrid tot i que els seus organitzadors eren tots catalans. La raó? L’ecologia li interessava més a Tierno Galván que a Pujol. Però al cap de realitzar 8 fires a Madrid, també es va crear l’edició barcelonina, amb molt pocs suports institucionals, excepte rares excepcions. Ángeles Parra ens ho explica: “En el seu moment, vam anar a visitar a tots els polítics catalans, però no ens van fer ni cas. Pocs polítics s’han sentit interessats per l’alimentació ‘bio’ i l’ecologia profunda en la història recent de Catalunya i d’Espanya. A Madrid, amb Tierno Galván, se’ns van obrir moltes portes. Després, més tard, el 1994, portem a terme la primera edició barcelonina de BioCultura sense cap suport del Govern.”

Va inaugurar la fira Josep Borrell, per aquell temps Ministre d’Obres Públiques, Transports i Medi Ambient, que va comentar: “Milers de ciutadans s’interessen per conèixer els aliments biològics, les energies renovables, la roba i el calçat ecològics i tots aquells serveis que d’ una o altra manera ens ajuden a adquirir i exercir una elecció responsable i respectuosa amb el medi ambient i la nostra salut. BioCultura reuneix a tots els que des dels diferents àmbits pensem que la nostra actitud diària és de summa importància”.

“També hem de dir que l’ajuntament barceloní, de tant en tant, quan ha estat governat per gents d’esquerres alguna cosa conscients, ens ha donat un cop de mà.” Continua Parra, “En aquest sentit, vull esmentar a Lluís Boada… Quan ell estava al consistori, sempre ens va donar suport i va ajudar. Era important per a nosaltres tenir una mica de suport. I també Imma Mayol, al seu dia, va fer el que va poder, com Katy Carreras, Pep Puig, Joan Clos… i alguna que una altra excepció, rares avis. La majoria de polítics catalans han estat miops al moviment ‘bio’ i els seus interessos a curt termini no ens han permès créixer com haguéssim volgut. Si el moviment ‘bio’ ha crescut no ha estat gràcies a la classe política, sinó malgrat seu. Els ciutadans estan a anys llum dels polítics, sempre fragmentats i hipotecats per interessos a curt termini. Una vergonya, escolti. Amb molt pocs suports, BioCultura BCN va arribar a la seva majoria d’edat i, al final, penso que, realment, ‘a la dificultat està la facilitat’. Doncs hem aconseguit tirar endavant i ara som realment independents. I aquesta independència, una independència real, ens dóna força. Hi ha molt d’esforç darrere, però ha valgut la pena”.

L’èxit de BioCultura

BioCultura és sempre un èxit allà per on passa. Ara mateix, Madrid (33 edicions, València (6), Bilbao (5), Sevilla (2) i La Corunya (1). Quin és el seu secret? Angeles Parra comenta: “És una fira poc comuna. Fira ve de ‘farah’, que, en àrab, significa ‘festa’. És una fira perquè la gent pugui dur a terme una revolució personal i global que canviï aquest camí suïcida que la Humanitat va prendre fa unes quantes dècades però sense renunciar als aspectes lúdics, als somriures, al bon ambient i sense esclerosi ideològiques d’altres temps ni del present. el compte enrere ja ha començat. La crisi climàtica ja està tocant a les nostres portes. És urgent canviar el paradigma. No podem esperar més.

La fira ens ensenya a viure sota les premisses d’un nou paradigma en què el consum i els hàbits de vida s’alien per revertir el difícil repte mediambiental a què s’enfronta la nostra espècie i tota la Terra. L’activitat comercial es completa amb centenars d’activitats paral·leles que informen la ciutadania sobre alternatives a la via neoliberal i a altres vies polítiques que al seu dia van fracassar. BioCultura, en totes les seves diferents edicions, l’organitza l’Ass. Vida Sana, una entitat sense ànim de lucre, declarada d’interès públic, que sempre ha treballat per apropar a la ciutadania l’harmonia amb la Natura. Més enllà de les ideologies polítiques, tan obsoletes, i dels interessos personals, tan pernicioses”.

Els canvis

Des d’aquells orígens, els temps han canviat. Quins han estat els principals canvis? Parra ho té clar: “Nosaltres sempre hem treballat per mostrar a l’opinió pública que hi ha alternatives a l’alimentació convencional, tòxica i nociva en molts aspectes, no només en el terreny de la salut. I en això seguim, però, sí, hi ha hagut canvis. Érem tots molt joves. No sabíem res. Només teníem molta il·lusió per canviar les coses. Ara, la fira i el sector s’han professionalitzat. Això és bo perquè el tresor de l’alimentació ecològica arriba cada vegada més, de diferents formes, a més llars. El procés no només es dóna aquí. A tot el planeta s’està vivint una revolució silenciosa i pacífica en aquest aspecte. Sí, el compte enrere ha començat. El canvi ha de ser urgent. Ja no podem seguir discutint. Cal actuar. Convé ser professionals, descontaminar els camps, lluitar contra el canvi climàtic, refredar el clima, ingerir menys proteïna animal… Amb suport o sense suport, seguirem insistint. És una necessitat vital i moral. Hem de treballar units per protegir les generacions futures”.

Palau Sant Jordi i el “boicot”

Un any més, la fira desembarca al Palau Sant Jordi, tot i que el recinte ja s’ha quedat petit fa anys i aquest assumpte hipoteca el creixement del sector ecològic a Catalunya. Parra afirma: “Una altra vegada ens enfrontem a la miopia de polítics i / o gestors. En totes les ciutats on se celebra (Madrid, la Corunya, Bilbao, Sevilla, València…), els recintes firals ofereixen condicions satisfactòries per a la celebració de BioCultura, independentment del color del partit polític que governa al consistori local i / o a la comunitat autònoma. No obstant això, a Barcelona-Catalunya… “amb la Fira hem topat”. És una dictadura total. Diguem clarament que Fira de Barcelona boicoteja el creixement del sector ecològic impedint que ens puguem traslladar-hi. No sé per què. Suposo que hi ha massa interessos ocults… De polítics i d’empreses. S’està ‘biocoteando’ al sector orgànic sense dissimular. És una vergonya… I tot perquè una empresa té un contracte… que impedeix que fires ecològiques es puguin dur a terme a Fira de BCN. Això és l’excusa. Però em temo que hi ha alguna cosa molt més darrere de tota aquesta història. Molta gent del sector surt perjudicada. On són els polítics per actuar a favor dels interessos d’un dels pocs sectors de l’eco-nomia que descontamina la terra?”.

BioCultura Barcelona
Del 3 al 6 de maig
Palau Sant Jordi
Més informació a www.biocultura.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018