Un Hort-Jardí biològic sense plantes aromàtiques i medicinals és impensable per al bio-horticultor. Cal tenir en compte que aquestes plantes són indispensables per fer preparats medicinals que curen les altres plantes, a més d’abonaments líquids i macerats per a la fertilització.

En cultiu mixt, l’associació de certes plantes medicinals al costat d’altres cultius, ajuda a restablir l’equilibri de les seves companyes amb el seu poder d’energies espirituals. I per descomptat que el biohorticultor rebrà una aportació de salut per mitjà de les plantes aromàtiques en l’elaboració a la cuina.

Un Hort-Jardí biològic sense plantes aromàtiques i medicinals és impensable per al bio-horticultor

Alfàbrega (Ocimun basilicum)

Conreu. Exigent en calor es criarà bé en lleixes o finestres, les plantetes germinen ràpidament, cal trasplantar-les per grups en testos petits. A partir de la primera setmana de maig, es planten directament a l’hort o jardí. Lloc assolellat i protegit. Sòl solt i calent, ric en humus o compost madur. Reg abundant, en èpoques de calor.

Recol·lecció. Les fulles d’alfàbrega es poden recollir durant tot l’estiu mentre estiguin tendres. Utilitzar-les en amanides i amb les picades de tomàquet.

L’alfàbrega calma els nervis i relaxa l’intestí

Consell biològic. L’alfàbrega és bona sanadora i reforça el sistema immunitari, plantada al costat de tomàquets, pebrots, albergínies, cogombres, rosers, clavells moro.

Sajolida de Jardí (Satureja hortensis)

Conreu. Emplaçament assolellat, sembra a partir de maig directament a l’exterior. Les llavors es cobreixen lleugerament amb terra, perquè la llum les faci germinar. Compost madur serà suficient com abonat. Suporta bé la sequera, regar més intensivament en les setmanes de més calor.

Recol·lecció. Disposem de fulles verdes durant tot l’estiu. El major poder aromatitzant el posseeix abans i després de la floració. Tallar en manats i deixar-los assecar. Separem les fulles de les tiges i guardem en pots de vidre ben tancats. Són ideals per amanir d’olives.

La sajolida és un bon anti espasmolític, afavorint les digestions

Consell biològic. La sajolida manté allunyat al pugó negre de les mongetes nanes i rosers.

Absenta Major (Artemisa absinthium)

Conreu. Lloc assolellat, terra sorrenca lleugerament calcària i permeable. A l’absenta se la ha de situar en lloc extra apartat de les altres plantes aromàtiques, ja que abasta molt terreny i desprèn molt forta olor.

Recol·lecció. Recollir les fulles fresques i per assecar i guardar tallar l’herba abans de floració. Afegint fulles seques als guisats de llegums o rostits, farem els àpats més digestius.

L’absenta alleuja els dolors d’estómac, desequilibris en el fetge i la vesícula

Consell biològic. Al costat de la grosella protegeix de la Roya.

Caputxina (Tropaeolum)

Capuchina (Tropaeolum)
Capuchina (Tropaeolum)

Conreu. Aquesta bella planta no ha de faltar en cap hort-jardí biològic. És sensible a les gelades, lloc assolellat. Criem algunes plantes al bio-planter, i floriran abans, d’aquesta manera a partir de maig, podem plantar en exterior directament. El sòl ha de ser ric en humus, però sense excessos, perquè les plantes siguin riques en floració, fertilització amb compost. Línies separades de 30 cm solcs de 3 cm de profunditat, una llavor cada 10 cm.

Recol·lecció. Són comestibles les flors, els brots tendres, les fulles, les llavors. Acabades de collir en les amanides són exquisides i amb mató són una delicia.

La caputxina té efectes laxants i és enfortidora

Consell biològic. És bona companya de patates, mongetes, tomàquets, rosers, cirerers. Repèl els pugons, cotxinilles, erugues. Formigues i ratolins.

Consolda Major (Sympytum officinalis) / Consolda Menor (Sympytum peregrinum)

Conreu. Sòls rics en nutrients i humits. Aquesta planta es desenvolupa molt bé entre la llum dels arbustos o dels fruiters. Hi ha altres llocs molt bons per al seu creixement, com les ribes de fem madur o el compost.

Recol·lecció. Les fulles fresques i seques. Les fulles fresques es poden ofegar i amb les seques s’elaboren infusions. Les infusions de consolda, ajuden contra el reuma, tumors intestinals. On resideix el major poder curatiu és en les arrels. Com cataplasma per contusions, ferides i distensions reumàtiques, la al·lantoïna, que és un component d’aquesta planta, activa la formació cel·lular.

Consell biològic. Les fulles s’utilitzen, juntament amb l’ortiga, per macerats o abonaments rics en potassa i també en encoixinats.

Borratja (Borago offinalis)

Conreu. Sòl solt permeable, humit. El lloc on es desenvolupi ha de ser ampli, doncs aconsegueix mides considerables, amb espais per al creixement és menys susceptible a agafar pugó o míldiu. El compost madur i fins i tot una mica d’abonament líquid de ortigues o consolda li van de meravella.

Recol·lecció. Recol·lectem contínuament les fulles joves vellutades. Les flors són comestibles, en amanides són una delícia, bullides amb patates són supremes, deixant el famós brou de borratja. Les borratges cal consumir-les sempre fresques. No es poden conservar.

La borratja actua com a enfortidora del cor i d’efectes calmants sobre el reuma

Consell biològic. Les arrels de la borratja airegen els sòls pesats. Espanten els paràsits de les cols, bona veïna amb les Cucurbitàcies com els carbassons.

Anet (Anehtum graveolns)

Conreu. Lloc molt assolellat, bon compost, humitat uniforme i bon encoixinat.

Recol·lecció. Les fulles tendres durant tot l’estiu. Les llavors es recullen quan els grans comencen a estar marrons. Va molt bé com amaniment en amanides, acompanyat de cogombres en vinagre.

L’anet és un bon tranquil·litzant i antiespasmòdic i productor de calor

Consell biològic. L’anet afavoreix positivament sobre pastanagues, enciams, cogombres, cols, remolatxes i cebes. Unes quantes llavors d’anet sembrades entre les faves foragitaran els pugons.

Autor: Quico Barranco. Avi Home-Llavor en el camí Roig. Productor i recuperador de llavors ecològiques www.semillasmadretierra.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018