Per coincidències de la vida, Jesús Mosterín, un dels intel·lectuals que més s’ha significat en els darrers anys en la defensa dels drets dels animals, va morir a Barcelona el passat 4 d’octubre, jornada en què se celebra a escala internacional el Dia dels Animals.

Jesús Mosterín, el filósofo que amaba y defendía a los animales
Jesús Mosterín a Barcelona, Octubre de 2008

Jesús Mosterín va néixer a Bilbao el 1941 i va estudiar filosofia a la Universitat Complutense de Madrid. Després de doctorar-se en la Universitat de Barcelona, ​​va completar la seva formació i va realitzar tasques de recerca a la Universitat de Münster (Alemanya), on es va especialitzar en lògica matemàtica; a MIT (Estats Units) i en diverses universitats de França.

De tornada a Espanya, va obtenir la càtedra de Lògica i Filosofia de la Ciència a la Universitat de Barcelona i des de 1996 fins a la seva jubilació va ser professor d’Investigació de l’Institut de Filosofia del CSIC.

A més de la seva llarguíssima bibliografia, entre la qual s’inclouen mig centenar de llibres publicats entre 1974 i 2016, Jesús Mosterín va destacar per ser l’introductor a Espanya de la filosofia analítica. Aquest corrent de pensament desenvolupat a mitjans del segle XX per autors com Bertrand Russell o George Edward Moore té com a fonaments les ciències naturals, la lògica matemàtica i l’anàlisi del llenguatge; i el seu propòsit és aclarir els conceptes filosòfics i científics. Mosterín ha tingut també un paper essencial en la introducció i desenvolupament de la lògica matemàtica i la filosofia de la ciència a Espanya i Amèrica Llatina.

Jesús Mosterín defensa la necessitat d’acabar amb les formes més atroces de maltractament als animals, incloent la ramaderia intensiva

Jesús Mosterín va ser cofundador -en 1999- i president honorífic de l’associació Proyecto Gran Simio, una de les entitats més destacades a escala internacional en la protecció i reconeixement dels drets d’aquestes espècies estretament emparentades amb els éssers humans (ximpanzés, bonobos, goril·les i orangutans). Mosterín va dedicar molts esforços a la defensa dels animals i, a més del seu compromís amb els grans simis, es va convertir durant anys en un activista en contra de les curses de braus. És autor de diversos llibres sobre aquesta temàtica, entre els que es troben ‘Visca els animals!’, ‘A favor dels toros’, ‘El triomf de la compassió’, ‘El regne dels animals’ i ‘El dret de els animals’; així com nombrosos articles, i va participar activament en molts esdeveniments en defensa dels animals i va impartir conferències sobre la qüestió.

En diverses de les seves obres, Mosterín defensa la necessitat d’acabar amb les formes més atroces de maltractament als animals, incloent la ramaderia intensiva.

Jesús Mosterín, Hugo van Lawick y Felix Rodríguez de la Fuente en África (1969)
Jesús Mosterín, Hugo van Lawick i Felix Rodríguez de la Fuente a Àfrica (1969)

Un aspecte poc conegut de la seva trajectòria va ser el seu treball editorial, especialment en els grups Salvat i Hachette. Sense anar més lluny, l’Enciclopèdia Salvat de la Fauna, que va fer mundialment famosa el naturalista Félix Rodríguez de la Fuente, va tenir com a director editorial a Jesús Mosterín.

En una nota difosa poc després de conèixer-se la mort, el Proyecto Gran Simio ha destacat que valora el “llegat enorme” que deixa Mosterín en el món ambientalista i assegura que la seva absència deixarà “una gran empremta” entre els defensors dels animals.

“La seva saviesa filosòfica en defensa dels grans simis, dels animals i de la vida en general, ens ha quedat marcada en la nostra lluita pels no humans. Sempre que l’ hem necessitat, ens ha donat la mà i els seus savis consells. El món perd a un gran defensor dels animals, un exemple a seguir; Proyecto Gran Simio perd un amic, un mestre i els grans simis perden una veu, un company evolutiu en la defensa dels seus drets”, va explicar el director executiu del Proyecto Gran Simio a Espanya, Pedro Pozas, poc després de conèixer-se la mort del filòsof i ambientalista.

Jesús Mosterín va morir a causa d’un mesotelioma bifàsic, un tipus de càncer produït per l’exposició a l’amiant. Va conèixer l’existència del seu tumor de forma fortuïta en 2014 i va explicar la dramàtica experiència en un article publicat al diari El País el 25 de març de 2015 amb el premonitori títol de ‘Una cita amb la parca’.

A partir del diagnòstic d’aquesta malaltia, va repassar els seus records i només va poder localitzar dos moments molt concrets en els que va estar en contacte fortuït i efímer amb l’amiant. Durant la seva adolescència, va passar dos estius al barri bilbaí de Begoña on existia una petita empresa que utilitzava amiant per a la fabricació d’aïllants. D’altra banda, entre 1992 i 1993, recorda haver estudiat en un edifici de MIT, prop de Boston (Estats Units), les parets del qual estaven cobertes d’amiant.

En qualsevol d’aquestes oportunitats, podria haver estat en contacte amb les fibres de material contaminant que, molts anys més tard, van derivar en l’aparició del càncer mortal. En aquest article periodístic de 2015, i després d’uns primers mesos en què semblava plenament recuperat de la malaltia, va escriure. “Tots els éssers vius som configuracions efímeres de les partícules de les que estem fets, bombolles de sabó, esclats fugaços, onades en l’oceà immens de la realitat.”

No deixa de ser una paradoxa que aquest filòsof compromès amb la vida a la Terra hagi mort prematurament per culpa de la contaminació

La professora Marta Tafalla, coordinadora del grau de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, va escriure una emotiva necrològica al diari La Vanguardia en què resumia el pesar col·lectiu per la mort prematura de Jesús Mosterín. “En temps de catàstrofe ecològica i temptacions totalitàries, el coneixement científic i el pensament filosòfic són més necessaris que mai. Tant de bo que els seus llibres siguin llavors i fructifiquin en les següents generacions”.

Autor: Joaquim Elcacho, periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018