Últimament es repeteix molt que hem de prendre la fruita sempre sencera i que beure’ns un suc de taronja no només no equival a menjar una taronja, sinó que ni tan sols compta com a ració de fruita. 

És cert que quan obtenim suc d’una fruita, estem malgastant una bona quantitat de la fibra i dels antioxidants que es troben a la polpa. A causa de que l’alimentació occidental actual és tan pobra en fruites i verdures, el consell de no reemplaçar la fruita sencera per sucs té molt sentit. No obstant això l’efecte d’un suc de fruita, pres correctament, no és el mateix en el context d’una dieta vegetariana o vegana, que de per si tenen abundant fibra i antioxidants.

Per això les famílies vegetarianes poden prendre un suc de fruita acabat de fer a casa de tant en tant sense sentir que estan cometent cap crim nutricional. En els nadons, unes cullerades de suc de taronja o mandarina després del menjar del migdia és una pràctica molt interessant, ja que la seva vitamina C els ajudarà a absorbir el ferro de les verdures i llegums. Els nens més grans poden prendre ocasionalment un suc acabat de fer, acompanyant un esmorzar o un berenar.

Aquests consells ens ajudaran a aprofitar millor el potencial dels sucs i a minimitzar els seus efectes adversos:

  • El prendrem sempre en petites quantitats: no més de 50 ml els nadons menors d’un any, 100 ml els nens d’entre 1 i 3 anys i màxim 150 ml els nens grans i adults.
  • Pren-lo i ensenya als teus fills a prendre-ho a poc a poc, mastegant més que bevent-, i sempre acompanyant a altres aliments. Així aconseguim que la digestió i l’absorció del sucre siguin més lentes.
  • Després de prendre un suc de fruita (i de prendre fruita sencera) és convenient esbandir-se la boca amb aigua (nens grans i adults) o oferir al bebè uns glops d’aigua. Això evitarà que el sucre i l’àcid de la fruita danyin l’esmalt dental.

Sempre que sigui possible els batuts de fruita són preferibles als sucs, ja que inclouen molta més polpa

Igualment ensenya als nens i nenes a prendre’ls poc a poc, a assaborir-los i mastegar-los. Un batut de fruites pot ser un excel·lent esmorzar per als nens que no tenen molta gana al matí, especialment si afegim fruita seca i / o llavors ben triturats o mantega.

Una alimentació vegetariana o vegana que estigui basada en abundants verdures i fruites, cereals integrals, llegums i fruits secs, i que no tingui aliments ensucrats, pot incloure sucs acabats de fer de tant en tant sense que això suposi cap problema.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2018