Entrevista a Daniel Valls, presidente del CCPAE

Entrevistem a Daniel Valls, president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE), en motiu del número de maig de Bio Eco Actual, amb tirada extra per a BioCultura Barcelona (total 58.000 exemplars).

Quins són els propers projectes i objectius del CCPAE?

Dins de la millora contínua dels serveis de certificació ecològica a Catalunya, estem desenvolupant una nova aplicació de gestió que ens permetrà reduir els temps per generar els certificats i les autoritzacions dels operadors. A més, en l’àmbit institucional, haurem de posar en marxa el futur marc legal de la producció ecològica a Catalunya, és a dir el Decret de funcionament del CCPAE, per adaptar-lo a la realitat del moment. D’altra banda, i això és clau, participarem en els debats per la redacció de les noves normes europees de producció, etiquetatge i control, que entraran en vigor el 2021.

6,12 de cada 10 € de consum “bio” van a parar ja a hipermercats, supermercats i canal discount. Què opines sobre aquest tema?

En el consum d’aliments ecològics encara estem molt lluny del desenvolupament de països com Alemanya, Àustria o Dinamarca. En els últims dos o tres anys el sector minorista està canviant molt de pressa, fenomen que està passant en altres països. Des del CCPAE treballem perquè les normes es compleixin en tota la cadena, des del productor fins al minorista, sigui qui sigui l’operador, ja que aquesta és la garantia que té el consumidor i hem de conservar i augmentar la seva confiança en la certificació de productes bio.

Com impregnar al nou consumidor bio dels valors i filosofia ecològics des de l’administració?

Sempre reclamem des del sector ecològic més campanyes institucionals però sobretot hi ha una qüestió fonamental, que és la introducció dels aliments bio en els menjadors públics: en escoles, hospitals, presons, etc. Els poders públics haurien de regular en aquest sentit, marcant un percentatge obligatori o premiant a qui aposti pels productes ecològics.

Durant 2018, el CCPAE durà a terme 3.541 inspeccions de seguiment de la certificació, un 9,16% més que la previsió de 2017. Com són d’importants les inspeccions a la garantia per al consumidor del segell de certificació ecològica?

Logo CCPAE

La inspecció és la columna vertebral de la certificació ecològica. Aquesta és la tasca del CCPAE en un 90 per cent. Cada empresa rep com a mínim un control oficial anual per verificar el compliment de la normativa europea, i així poder renovar el seu certificat. Realitzem analítiques de productes, control documental exhaustiu, exercicis de traçabilitat, a més hi ha inspeccions addicionals aleatòries… Podríem dir que el control a què se sotmet a un aliment ecològic és una de les majors garanties existents al mercat agroalimentari perquè el consumidor trobi un producte de qualitat, respectuós amb la salut i el medi ambient.

La inspecció és la columna vertebral de la certificació ecològica

Agroecologia i economia del bé comú han d’anar de la mà. És possible amb Espanya en el Nº 1 de consum de pesticides a Europa?

Espanya és el primer país en producció ecològica d’Europa, però també és cert que és el primer en ús de pesticides o el que més hectàrees de transgènics té de la zona de la Unió. Són dos models d’agricultura antagònics i amb dificultats evidents per conviure entre ells, ja que és habitual el perjudici per als agricultors ecològics. Per tant, demanem al govern espanyol una solució davant d’aquestes evidents contradiccions i des de la nostra posició el que demanem és que es fomenti i protegeixi les produccions responsables i sostenibles com l’ecològica, regulant a favor seu.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here