La manca de vitamina A produeix retard de creixement en els nens, i en els casos més greus, també ceguesa. La vitamina A és essencial per al desenvolupament de tots els òrgans, i especialment la visió i el sistema immunitari. Durant la lactància, la mare necessita el doble de vitamina A que abans de l’embaràs, precisament per permetre el desenvolupament ràpid dels òrgans del nadó. La llet humana és molt rica en vitamina A.

On podem trobar la Vitamina A

En els aliments podem trobar vitamina A ja activa (retinol) i carotens o provitamina A. El retinol només es troba en els productes animals, mentre que els carotens es troben en el regne vegetal. Els carotens són les substàncies que donen color taronja, groc, vermell i verd intens a les verdures, fruites i hortalisses, i a més de transformar-se en vitamina A activa, tenen propietats antioxidants i gràcies a això ajuden a protegir-nos davant de diverses malalties cròniques. Hi ha molts tipus de carotens i tots són beneficiosos, sempre que procedeixin d’aliments: els estudis mèdics han mostrat que les persones que prenen major quantitat d’aliments rics en carotens tenen menors taxes d’alguns tipus de càncer.

La vitamina A és essencial per al desenvolupament de tots els òrgans, i especialment la visió i el sistema immunitari

Moniato o Batata: grans fonts de Vitamina A

Tot i que les pastanagues són famoses pel seu contingut en vitamina A, l’aliment vegetal més ric en carotens és el moniato o batata. Poc conegut i poc consumit al nostre país fins no fa gaire, és però un tresor de nutrients, a més de barat i deliciós, i  val la pena incloure-l regularment en l’alimentació dels nostres nens. Als nadons els podem donar puré de moniato des que compleixen 6 mesos. A Espanya els purés de verdures s’han preparat tradicionalment amb patata + altres hortalisses. No obstant això, substituir la patata per moniato almenys 2-3 vegades per setmana és molt beneficiós ja que tan sols un quart d’un moniato mitjà (uns 40 grams) proporciona tota la vitamina A que necessita al dia un nadó.

Altres aliments rics en carotens són per descomptat les pastanagues, i també els espinacs i bledes, la col verda arrissada i la col xinesa, la carabassa, els pebrots de tots els colors, el julivert, i el bròquil; entre les fruites destaquen la papaia, l’aranja, i l’albercoc. Recordem que abans de l’any d’edat hem d’evitar donar als nadons espinacs i bledes, pel seu alt contingut en nitrats.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021