PATROCINAT PER
Suplementos Solgar

El fetge és un dels grans òrgans emuntoris del nostre cos que treballa sense parar per desfer-se de substàncies tòxiques. Segons la Medicina Tradicional Xinesa, la primavera és l’estació del fetge i és l’època de l’any quan, de manera natural, es depura i regenera.

És important acompanyar aquest procés amb alimentació, hàbits de vida i ajudar-nos de plantes hepàtiques, especialment si hi ha símptomes de congestió hepàtica. És essencial donar un respir al fetge perquè si no es poden veure afectades algunes de les seves múltiples funcions. Per exemple, metabolitzar els greixos, transformar la glucosa en glucogen o emmagatzemar el ferro.

Depurar el hígado en primavera

Com sabem si tenim el fetge congestionat o sobrecarregat?

Podem notar un humor inestable i fluctuant amb sentiments de frustració o irritabilitat; astènia o cansament primaveral; dolor en els costats, opressió toràcica o sensació de nus a l’estómac; boca pastosa amb sabor amarg; migranya; al·lèrgies; males digestions (sobretot de greixos); dolors o trastorns menstruals.

Millorar els hàbits de vida

fetge. És el moment d’evitar l’alcohol, tabac i cafè perquè si no estarem activant la depuració o neteja d’una banda i per una altra seguirem sobrecarregant o embrutant.

Pel que fa a l’alimentació, també evitarem la carn, greixos de mala qualitat, fregits, sucre i processats. Ens decantarem per una alimentació rica en vegetals, especialment els de sabor amarg que tenen afinitat pel fetge com la carxofa, escarola, ruca, endívia, espàrrecs o germinats d’alfals.

També és important la gestió de les emocions i l’estrès. Segons la MTX, el bloqueig de les emocions com la frustració o la ràbia causa congestió hepàtica. Per tant, és important alliberar aquesta ràbia expressant-la amb paraules o fins i tot cridant.

D’altra banda, podem donar un impuls al nostre fetge amb plantes que ens ajudaran a desintoxicar-lo, protegir-lo i regenerar-lo

Card marià

El card marià és una de les plantes més conegudes en relació a la salut hepàtica. A més de tenir acció colerètica (estimula la producció de bilis) i colagoga (impuls per segregar la bilis) el que la fa tan potent és la silimarina.

La silimarina és el principi actiu del card marià que protegeix les cèl·lules hepàtiques de la infecció, redueix la inflamació i el que la fa tan especial és que afavoreix la regeneració de les cèl·lules hepàtiques.

Per garantir l’acció de la silimarina hem de triar el format en comprimits o extracte d’herba seca encapsulada. Les infusions de card marià tenen efecte colerètic i colagog que ens servirà de manteniment, però en les fulles infusionades no tindrem els beneficis de la silimarina.

Suplements

Existeixen moltes altres plantes que ens poden ajudar a depurar el fetge. Les podem trobar en diferents presentacions o en combinacions de diverses plantes:

  • Carxofera: conté cinarina, que actua com a protector i regenerant del fetge.
  • Boldo: és una planta hepatoprotectora, colerètica, colagoga i antiinflamatòria.
  • Desmodium: acció colerètica, colagoga. Útil en hepatitis per les seves propietats antiinfeccioses.
  • Dent de lleó: afavoreix el flux biliar i actua com a protector hepàtic.
  • Genciana: augmenta la producció de bilis i afavoreix les digestions.
  • Rave negre: acció colerètica i colagoga.
  • Sol d’or: hepatoprotetora i lleugerament hipocolesterolemiant.

* La suplementació ha de ser prescrita i supervisada per un professional de la salut.

Autora: Lluca Rullan, periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018