ESPAI PATROCINAT PER
Jabones Beltrán

Jabones Beltrán

Tan important és utilitzar roba sostenible com cuidar-la al llarg de tota la seva vida útil. El rentat de la roba és essencial per aquesta cura ja que és una de les parts més crítiques del seu cicle de vida.

Avui dia, està molt estès parlar de “sabó” per referir-se a qualsevol producte de neteja per a la roba, ja sigui líquid, gel o pols. No obstant això, cal ser conscient de les grans diferències existents entre sabó i detergent. El sabó és un antic agent netejador els ingredients principals del qual procedeixen de material vegetal que, després de la seva saponificació mitjançant un àlcali, principalment hidròxid sòdic (sosa) o hidròxid potàssic (potassa), generen una sal de sabó 100% biodegradable amb excel·lents propietats per a la neteja de la roba. Depenent del àlcali utilitzat, es poden obtenir formes sabonoses sòlides molt utilitzades per a la neteja a mà o més fluides, que són les incorporades a llevataques líquids i també a una nova generació de detergents naturals que basen el seu poder netejador en el sabó vegetal com a matèria activa de referència.

¿Jabón o detergente?

Malgrat el que moltes persones poden pensar, el fet d’utilitzar sosa o potassa en la composició d’un sabó no el fa perillós o “no natural”, sinó tot el contrari. És un compost indispensable en el sabó tradicional sense el qual no es produiria sabó de cap manera. Els àcids grassos vegetals i l’ àlcali es transformen completament i deixen d’estar presents en el resultat final per donar lloc a la sal dels àcids grassos vegetals (sabó) juntament a la glicerina vegetal que té un gran poder humectant que prevé la degradació dels teixits, entre d’altres.

El detergent el componen compostos d’origen petroquímic que generen una major petjada ambiental en els ecosistemes. Els detergents convencionals no són compatibles amb la cura del medi ambient ni de bon tros estan associats amb entorns saludables. Arran de l’aplicació del Reglament (CE) Nº 1272/2008 a partir de juny de 2015 sobre classificació, etiquetatge i envasat de substàncies i barreges, ha estat notable la implicació del sector químic a reduir determinades substàncies contaminants en les fórmules dels seus productes , entre ells els detergents. No obstant això, el més habitual és que moltes marques afegeixin ingredients i additius en les seves fórmules que, tot i que ajuden a millorar l’eficàcia dels seus productes, són encara incompatibles per a la natura. Entre ells són cada vegada més presents els enzims junt als clàssics blanquejants òptics, tensioactius, additius i conservants sintètics, etc.

Entre la gran oferta de productes de neteja, sempre s’hauria d’optar per aquelles alternatives que són respectuoses amb la salut pública i el medi ambient. Per identificar aquestes característiques cal fixar-se en l’etiquetatge i identificar l’aval d’un segell de certificació ecològica, composició amb evidències a % de productes naturals i / o 100% d’origen vegetal i també absència de pictogrames de risc.

Més informació a www.jabonesbeltran.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018