La fira BioCultura és un bon aparador per prendre el pols al sector del consum responsable. També ho són altres fires més modestes que es van repetint al llarg del territori. I el que es posa de manifest en totes elles és la presència cada vegada més gran de marques de cosmètica econatural. No es tracta només de l’augment d’empreses sinó també del seu dinamisme i creativitat unida a un interès creixent del consumidor.

Crec que no m’equivoco si situo l’explosió del sector a la segona dècada d’aquest mil·lenni. Des de 2011 el creixement ha estat imparable. El 2010 van assistir a BioCultura Madrid, la fira més gran de les organitzades per l’Associació Vida Sana, 24 empreses incloses aquelles que només distribueixen. En 2017 van ser 65. En aquests anys s’ha triplicat el sector. I no sembla que això tendeixi a parar-se. Fins i tot amb la nova normativa de la fira que només permet l’assistència a empreses amb cosmètica certificada, en 2018 els números van en augment.

Cal destacar una important presència de petits projectes empresarials nacionals, molts d’ells impulsats per dones, tant en la creació de noves marques com en la selecció i distribució d’altres que vénen de fora, principalment d’Alemanya, Itàlia i França. Alguns d’aquests projectes ja tenen una trajectòria d’anys i han experimentat un destacable creixement. És per tant aquest sector un interessant nínxol de creació d’ocupació femenina i, no només a les capitals, molts sorgeixen de zones rurals properes a les fonts de matèries primeres.

Els projectes nacionals utilitzen matèries primeres locals amb propietats interessants per a la indústria cosmètica: l’oli d’oliva, l’àrnica, l’espígol, l’àloe, les algues o l’arròs són exemples d’ingredients en els quals es basen algunes de les marques de cosmètica nacionals . A més s’aprofita la gran varietat de plantes aromàtiques i medicinals que ofereixen els nostres ecosistemes per introduir-los en la cosmètica per les seves propietats antioxidants, bactericides i perfumants.

Altres projectes aposten per ingredients més exòtics com el karité, la rosa mosqueta, l’estèvia o el baobab. Però el que tenen en comú tots ells és tractar amb la cura més exquisida a aquests ingredients naturals perquè puguem aprofitar al màxim les seves excepcionals propietats sobre la nostra pell o el nostre cabell. Darrere de cada un d’aquests projectes hi ha un professional conscienciat que busca oferir als seus clients un producte de gran qualitat. Però que alhora té molta cura de tota la cadena, des dels ingredients fins a l’embalatge dels seus productes, buscant el mínim impacte ambiental.

No tenim números oficials del creixement del sector al nostre país, ni del seu volum de facturació. Però creiem que Espanya està al carro del 8-10% de creixement anual que segons un estudi del Persistence Market Research tindrà el consum de cosmètica ecològica a nivell mundial fins 2024. L’impuls i dinamisme que experimenta actualment el sector sembla que té energia per a uns quants anys més i aportarà el seu granet de sorra en la batalla contra el canvi climàtic i per un futur millor per al planeta.

Autora: Montse Escutia, Co-fundadora del Projecto Red Ecoestética Associació Vida Sana

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018