Des que comencen a sortir-los les dents, els nadons són susceptibles de desenvolupar càries. No és estrany sentir el consell de retirar la lactància materna, almenys durant la nit, quan el nadó té dents, per evitar que desenvolupi càries. Si el nadó ja ha tingut càries, la mare pot sentir-se pressionada per part de pediatres o odontòlegs per suspendre la lactància. Això passa perquè alguns estudis han suggerit que els nens que continuen prenent pit després de l’any poden tenir més risc de patir càries que els que no.

La llet materna produeix càries?

La principal causa de la càries és el sucre, i això inclou la mel i els xarops, així com el sucre “amagat” en menjars típics de nadons, com els cereals hidrolitzats, les galetes, sucs i iogurts “per nadons”. Perquè es produeixin les càries, la boca del nadó ha hagut de ser colonitzada per un tipus de bacteri anomenat estreptococ mutans, que normalment li és transmesa pels seus pares o altres cuidadors.

La llet humana no produeix càries; de fet té substàncies que protegeixen enfront d’aquesta malaltia. No obstant això, quan un nadó que ja té dents i ha estat infectat per estreptococ mutans menja aliments ensucrats i a més mama contínuament, sobretot a la nit, la barreja de les dues coses si eleva el risc de càries.

La principal mesura per prevenir les càries és excloure totalment el sucre i els aliments endolcits de l’alimentació infantil

No hem de donar als nadons farinetes de cereals hidrolitzats, sinó pa i arròs integrals, pasta, quinoa cuita, cuscús o farinetes de flocs de civada o de gofio. Des que comencen a tenir dents cal netejar-los la boca dues vegades al dia, primer amb una gasa o didal de silicona i a partir de l’any amb un raspall petit. Per evitar transmetre bacteris al nadó els adults hem d’evitar tastar el seu menjar o bufar a sobre, o donar-los petons a la boca; això és especialment important si nosaltres hem tingut càries recentment.

Si el nadó desenvolupa càries ha de ser vist com més aviat millor per un odontopediatra. Per evitar recurrències pot ser necessari, a més de complir les mesures anteriors, netejar-li bé la boca després de cada presa mentre el nadó segueixi mamant a la nit.

La lactància materna té enormes beneficis en la salut de mares i nadons, beneficis que s’estenen durant tota la vida. Suspendre el pit no és la solució a les càries, però fer-ho priva als nostres fills del millor aliment que poden prendre.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2018