RECOMANAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

El consum de verdures i fruites de capacitat antioxidant és essencial a l’hora de combatre els efectes oxidatius de l’estrès, sedentarisme i sobrepès. Si a tot això, sumem les hores d’exposició al sol (i la disminució de la capa protectora de la capa d’ozó), de canvis d’horari, i manca de son, fan sens dubte dels antioxidants, els nostres petits grans aliats en aquesta època de l’any.

De fet amb aquest panorama, no és d’estranyar que patim, cada vegada amb més freqüència, malalties degeneratives…

Antioxidantes, auténticos elixires medicinales

Recordem que els antioxidants són una classe de molècules capaces de lluitar contra l’oxidació d’altres molècules. El cos produeix ja de per si alguns antioxidants, però també s’oxida de manera natural com un acte intrínsec de tot ésser viu que som. El problema ve quan afegim altres oxidacions de més, a les ja naturals, com a conseqüència de la nostra estimada “evolució”. A tenir en compte també que la producció natural d’antioxidants disminueix amb l’edat.

Els culpables d’aquesta oxidació són els anomenats radicals lliures, un grup d’àtoms que debiliten l’estructura de les cèl·lules, facilitant la seva degeneració i destrucció. Actuen no només danyant la cèl·lula, sinó també causant dany inflamatori i a nivell genètic, al nostre ADN. Altres fonts de radicals lliures són el tabaquisme, la medicació, la contaminació, l’ús d’olis recremats, els fumats i també l’excés d’activitat física aeròbica així com les infeccions i malalties autoimmunes.

Per protegir-nos d’això, és essencial consumir aliments rics en antioxidants tant hidrosolubles com liposolubles, tots dos necessaris atès que l’interior de les nostres cèl·lules està compost d’aigua, mentre que els seus membranes externes són de greix. És important que siguin procedents de menjar real, és a dir, d’ingredients i no de processats, i que siguin d’origen vegetal i biològic. D’aquesta manera, aconseguirem mantenir els nivells oxidatius en equilibri.

És essencial consumir aliments rics en antioxidants tant hidrosolubles com liposolubles

Fonts Hidrosolubles

  • vitamina C
  • alfa lipoico
  • resveratrol
  • antocianines
  • polifenols
  • glutatió

Fonts Liposolubles

  • vitamina A
  • vitamina E
  • carotenoides (betacarotè, zeaxantanina i astanxantina)
  • alfa lipoico (és hidro i liposoluble)

Aliments estrella

És freqüent trobar aliments que continguin diversos d’aquests antioxidants combinats.

Fruites: el coco, el kiwi, el raïm, els nabius, les baies de Goji, els gerds, mores, l’alvocat, meló, papaia, poma i cítrics.

Verdures i fulles verdes: el julivert, bròquil, coliflor, els germinats, card marià, els espinacs, carbassa, pastanagues, pebrot, el tomàquet, carbassó.

Espècies i herbes: te verd Matcha orgànic, canyella, gingebre, cúrcuma, clau, comí, el cacau i la cúrcuma.

Els fruits secs: nous pecanes, nous, avellanes, llavors de gira-sol i de lli i pipes de carbassa.

A més d’aportar varietat de fonts antioxidants, és igual d’important el limitar el consum del sucre (fins i tot l’integral), treballar el sobrepès, fer exercici, reduir l’estrès, respectar les hores de son i estar en contacte amb la natura, com caminar a la platja o a sobre de la gespa amb peus descalços, ja que això ens permet absorbir i carregar-nos de ions negatius a través del sòl, pura teràpia i recàrrega energètica, farcida de benestar!

Autora: Mareva Gillioz, Dietista i Coach nutricional, especialitzada en Naturopatia.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2018