'Baysanto' ¡BASTA YA de monopolizar las semillas! baysanto monopolising seeds

Crida internacional contra patents de llavors. 14 de juny de 2018 / Impulsada per l’adquisició de Monsanto per part de Bayer, al voltant de 40 institucions actives en fitomillorament, agricultura i protecció ambiental demanen mesures efectives per aturar les patents de plantes i animals criats convencionalment a Europa.

L’Oficina Europea de Patents (EPA) continua atorgant tals patents tot i que totes les institucions de la UE s’han pronunciat en contra d’elles, i l’adopció de noves regles per a la interpretació de la llei europea de patents en 2017. Les patents atorgades pel EPO cobreixen llavors i plantes, les collites i els aliments derivades de les mateixes.

Recentment, l’EPA va atorgar diverses patents a l’empresa holandesa ENZA Zaden, que reclamava melons, raïm, cogombres, soja, cebes, tomàquets i patates. Totes aquestes patents es basen en mutacions aleatòries del genoma. Patents similars han estat prèviament atorgades a Bayer i Monsanto.

“No s’han de patentar més plantes o animals com ‘productes’. Els éssers vius no són una invenció de la indústria”, diu Christoph Then, coordinador de “No Patents on Seeds!”. “Són les grans companyies les que es beneficien d’aquest desenvolupament. Estan guanyant més i més control sobre els recursos necessaris per produir el nostre menjar diària”.

L’adquisició de Monsanto per Bayer converteix ‘Baysanto’ a la major companyia de llavors del món

Tot i que part del seu negoci es va vendre a BASF, Baysanto encara controlarà al voltant del 25 per cent dels mercats internacionals de llavors. El segon major gegant de llavors, la companyia nord-americana DowDuPont, té una participació de mercat del voltant del 20 per cent. La tercera companyia més gran en aquest sector és Syngenta, que va ser adquirida per ChemChina i posseeix aproximadament un 10 per cent més del comerç de llavors. En conseqüència, només tres companyies controlen més del 50 per cent del comerç internacional de llavors.

“Baysanto & Co estan cada vegada més en posició de decidir quines plantes seran criades, conreades i collides en el futur; així com quant costaran les llavors i com es produirà el nostre menjar. En gran mesura, aquesta poderosa posició de mercat es basa en monopolis de llavors adquirits a través d’un nombre cada vegada més gran de patents que cobreixen llavors, plantes i la seva collita”, diu Katherine Dolan de Arche Noah, que és una de les organitzacions signants.

Per aturar la creixent monopolització de les llavors necessàries per a la reproducció convencional i la producció d’aliments, les organitzacions signants demanen que es prenguin mesures efectives ara: s’han de prohibir les patents sobre reproducció convencional i no permetre exempcions. Si s’atorguen patents sobre enginyeria genètica, inclosa l’edició del genoma, l’abast de les patents s’ha de limitar a processos tècnics específics.

La convocatòria internacional compta actualment amb el suport de prop de 40 organitzacions d’Àustria, Bèlgica (Brussel·les), Dinamarca, Alemanya, Portugal i Suïssa: Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), Arche Noah, Bäuerliche Erzeugergemeinschaft Schwäbisch Hall, Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM), BUND Naturschutz in Bayern, Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW), Corporate Europe Observatory (CEO), Danish Seed Savers (Frøsamlerne),  Die Freien Bäcker, FIAN, GAIA-Environmental Action and Intervention Group, Gäa, Vereinigung ökologischer Landbau, Gen-ethisches Netzwerk (GeN),  Gesellschaft für ökologische Forschung (GOEF), Getreidezüchtung Peter Kunz (GZPK), IG Nachbau, IG Saatgut, Katholische Landvolkbewegung Deutschland (KLB), Kein Patent auf Leben!, No Patents on Seeds!, Kultursaat, KLB Freiburg, Praktisk Økologi, ProSpecieRara, Public Eye, Sativa Rheinau AG, Swissaid, Slow Food, Slow Food Deutschland, Slow Food Sjælland (Denmark), Save our Seeds (SOS), Plataforma Transgénicos Fora, Umweltinstitut München, Verband Katholisches Landvolk, Verein zur Erhaltung der Nutzpflanzenvielfalt (VEN), WeMove, Zivilcourage Miesbach, Zukunftsstiftung Landwirtschaft (ZSL).

Per a més informació visiti www.no-patents-on-seeds.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2018