Eva Roger, (1969 Castellterçol -Barcelona), llicenciada en Ciències de la Informació, forma part de l’apassionant món de l’alimentació ecològica des de fa 25 anys. Persona de tracte amable i serè i de ferms principis, acaba d’iniciar una nova etapa en la seva trajectòria professional com a Directora Comercial en una de les principals marques pioneres de l’alimentació ecològica a Espanya, “Vegetalia“, que té cura de la nostra dieta amb l’eslògan “Alimentant la Vida “des de fa 30 anys.

Eva Roger directora comercial vegetalia

Què et va atreure del nou projecte de Vegetalia?

Que tot i formar part d’un gran grup, conserva la flexibilitat i el tracte al producte de la producció artesanal; el coneixement i les possibilitats de desenvolupament d’un producte tan especial com el tempeh; el poder conèixer altres empreses ecològiques del grup com Celnat; treballar amb nous companys, que sempre és enriquidor… En definitiva, l’oportunitat de no deixar d’aprendre i de tenir nous reptes cada dia… A més de treballar en un entorn envejable i molt bonic, que és tot un luxe.

Parla’ns de la diferència entre aliments vius i aliments processats.

Els aliments vius serien aquells que mengem tal i com els obtenim de la natura, sense modificar-los de cap manera. Els processats serien aquells que passen per un procés d’elaboració i, evidentment, hi ha molts tipus i diferents nivells de processament dels aliments que van des de la formulació, a la tècnica productiva, el mètode d’envasat, de conservació…  Segons el procés d’elaboració, conservaran més o menys les seves propietats naturals o en tindran d’altres, com en el cas dels productes fermentats. El Tempeh, per exemple, és un aliment fermentat. La fermentació de la llegum (soja o cigró, per exemple) la fa més digerible, neutralitza l’àcid fític facilitant que els minerals siguin absorbits pel cos degudament i forma compostos antibacterians actius.

Els aliments vius són aquells que mengem tal i com els obtenim de la natura

Les matèries primeres dels vostres productes són de certificació ecològica?

Sí. A més de la certificació ecològica, que en el nostre cas és imprescindible, l’origen també és important i intentem, en la mesura del possible, que  procedeixin de zones properes.  Actualment la soja prové del sud de França i una part de la farina que fem servir (l’any passat van ser 18 tones, varia segons la collita de cada any), l’obtenim de blat cultivat a Castellcir.

Per la salut, la sostenibilitat i el futur alimentari hauríem de reeducar-nos i replantejar-nos la piràmide nutricional?

Jo crec que sí. Per què no incloure a la piràmide nutricional les proteïnes vegetals completes com el tofu, el tempeh i el seitan? O altres aliments, com les algues o les llavors. S’hauria d’informar molt més dels problemes de salut que genera l’excés de determinats productes en la nostra alimentació, com el sucre, els làctics o la carn. L’alimentació influeix en el nostre estat d’ànim, en les nostres emocions, la nostra salut i, conseqüentment, en el nostre benestar general.  Però de molts aliments desconeixem de quina manera hi influeixen, estaria bé que s’hi treballés a les escoles, es podria repensar l’educació física, podria plantejar-se com un tema d’educació física i emocional, destinar-hi més temps i englobar l’exercici físic, l’alimentació, les emocions…

Per què no incloure a la piràmide nutricional les proteïnes vegetals completes com el tofu, el tempeh i el seitan?

Què aportem a la societat consumint aliments ecològics?

Col·laborem en minimitzar la contaminació del sòl, l’aigua i l’aire, afavorim la conservació de la biodiversitat i, per tant, aportem el nostre gra de sorra per viure en un món més sostenible.

Productes vegetarians i vegans, però ecològics?

Sí, i tant! Els productes vegetarians i vegans ens permeten alimentar-nos respectant la vida animal i el medi ambient. Però el respecte al medi ambient també passa per evitar l’ús de fertilitzants, pesticides i herbicides en els cultius, que acaben contaminant i modificant el nostre entorn. De la mateixa manera és millor evitar aliments que contenen additius químics, presents en molts productes elaborats no ecològics, i que al cap del dia acaben al nostre cos sense que en siguem conscients. I ara per ara, la certificació ecològica n’és la millor garantia.

Els productes vegetarians i vegans ens permeten alimentar-nos respectant la vida animal i el medi ambient

Amb que ens sorprendrà Vegetalia aquesta tardor?

Amb una gama de plats preparats ecològics que presentarem en dues etapes, amb l’hamburguesa vegetal Deluxe, que us animo a tastar, i amb la reformulació dels nostres patés amb una recepta que intensifica i millora el seu gust notablement.

vegetalia artesanos de verdad

També presentem una gama de begudes vegetals de les que destacaria el sabor, i ens centrarem en potenciar la línia infantil Vegebaby, uns productes elaborats com a casa per tal de conservar el gust i les propietats nutricionals de la fruita i les verdures.

Autor: Enric Urrutia, Director

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2018