Cada vegada hi ha més comerços que augmenten la seva oferta de cereals integrals, i és que el seu consum  ha augmentat en els últims anys. El motiu? Aquests presenten majors beneficis per a la nostra salut comparats amb els cereals blancs o refinats.

Cereales integrales o refinados

Es considera cereals integrals als cereals tal qual els hem recollit de la natura, també anomenats “sencers” ja que encara conserven la seva closca i no han estat refinats.

Va ser després de la Segona Guerra Mundial quan es van començar a refinar per comercialitzar-los com un producte de luxe. En tenir un sabor més suau, amb el temps s’ha acabat preferint el cereal blanc a l’integral.

Avui dia trobem pa blanc, arròs blanc i pasta blanca en qualsevol establiment, mentre que trobar un pa o pasta fets amb farina integral no és tan fàcil, encara que cada vegada hi hagi més possibilitats de fer-ho.

En l’última dècada els nutricionistes i professionals de la salut insistim més en tornar a consumir només cereals integrals pel fet que en aquesta beina o pela que s’elimina al refinar, eliminem la major part de nutrients.

El principal avantatge és el seu contingut en fibra, que alenteix el buidatge gàstric, i això significa un retard en l’aparició de la sensació de fam (generant un menor consum energètic diari i per tant afavorint la pèrdua de pes). D’altra banda, la fibra és essencial per alimentar la flora intestinal. Estudis científics en els últims anys investiguen la relació d’aquests bacteris amb un millor estat del sistema hormonal, sistema nerviós, sistema immune, i dels processos inflamatoris (s’ha vist una reducció del risc de càncer del 21 al 43% quan el consum de cereals integrals era alt comparat a un consum baix) i cardiovasculars (les persones que prenen tres o més racions de productes integrals al dia presenten menor risc (entre un 20 i un 30%) de patir episodis cardiovasculars).

A més de la fibra, en la pela trobarem la major part de vitamines i minerals, sobretot de vitamines del grup B, ferro i magnesi

Aquests nutrients són imprescindibles per a regular la funció dels músculs i el sistema nerviós, els nivells de sucre en la sang, i la pressió sanguínia.

És important però, que per consumir cereals integrals sencers i que es digereixin i absorbeixin millor els seus nutrients, es posin en remull durant la nit per reduir els fitats que trobem en la seva closca, i que es consideren irritants i antinutrients.

Autora: Neus Elcacho, dietista integrativa i coach nutricional

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here