El fòsfor és un element important en l’alimentació infantil perquè manté, juntament amb el calci, els nostres ossos forts. A més és essencial per a emmagatzemar i produir energia i per garantir que els músculs, incloent el cor, treballin adequadament. És, després del calci, el mineral més abundant al nostre cos.

Que no te líen con el fósforo

Dit això, i a diferència del calci, el fòsfor és un dels nutrients més fàcils d’aconseguir, ja que està present i en quantitats generoses en la majoria d’aliments. Una persona sana sense problemes de mala absorció no es quedarà sense fòsfor llevat que literalment deixi de menjar.

Un nadó de 8 mesos necessita 300 mg de fòsfor al dia. Quatre cullerades soperes de llenties cuites (50g) i 50g de tofu ja li proporcionen la meitat. Una cullerada sopera de llavors de carbassa mòltes i dues cullerades soperes de flocs de civada li proporcionarien l’altra meitat. Una adolescent de 13 anys en necessita 1250 mg al dia. Dues llesques de pa integral, 90g de tempeh, mig plat de pèsols tendres, un grapat d’anacards, una ració de quinoa cuita i un plat de mongetes pintes cobririen el 100% de les seves necessitats.

No s’ha descrit la deficiència de fòsfor en nens, adolescents o adults que mengen suficients calories. No és un problema pel qual ens haguem de preocupar.

No obstant això, un dels reclams publicitaris que escoltem amb més freqüència és que tal aliment és “ric en fòsfor”. No importa el poc saludables que siguin els ingredients del producte en qüestió ni si té un excés de greixos saturats o sucre, que si aporta fòsfor ja sembla motiu suficient per donar-lo als nostres nens i nenes.

Bé, doncs no els creguis. Si un aliment per a nens fa servir com a reclam publicitari que és “ric en fòsfor”, mala senyal. Vol dir que no té gaire més que oferir en termes de nutrició.

Què és el que sí ens hauria de preocupar?

Més habitual que prendre’n poc és prendre massa fòsfor. Les dues formes més comunes d’afegir-ne a la nostra alimentació és bé a través de productes processats que fan servir fosfats com a additius; o bé a través de refrescs carbonatats tipus cola que contenen enormes quantitats d’àcid fosfòric. Aquestes begudes són molt perjudicials, no només pel seu contingut en sucre, sinó perquè l’excés de fòsfor dificultarà una correcta absorció i utilització del calci que els nens i adolescents tant necessiten.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatra | mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here