La ceba tendra és la planta jove de la ceba, que es troba a meitat del seu cultiu. És blanca i amb les tiges verdes tendres, fresca i sucosa, molt apropiada per a plats de la cuina primaveral, la seva època natural. I com totes les cebes, a més d’un aliment molt agradable al paladar, és una gran medicina.

cebolla tierna ceba tendre

A diferència de la ceba d’assecar, els seus bulbs rodons són més petits, d’uns quatre centímetres, segons la varietat. Les cebes tendres són parentes properes, molt similars però amb el bulb allargat. El seu sabor més suau i menys acre que el de les cebes seques, destaca per ser molt aromàtic, pel que el seu consum ideal és en cru. Per a qui vulgui suavitzar-la encara més, es pot tallar i deixar en remull amb aigua i vinagre uns minuts.

En amanida és excel·lent, perquè contrasta amb el gust d’altres hortalisses i proporciona un toc lleugerament picant i cruixent. Per exemple, en forma de mitges llunes amb tomàquet i olives, o picada molt finament a amanides de tot tipus, ja sigui amb base de patates, d’arròs, de pasta, de cuscús o de llegum. És un ingredient indispensable en salses com les vinagretes o el guacamole. També podem fer servir les cebes tendres en qualsevol plat en què es faria servir la ceba seca. És excel·lent rostida o al forn, on el seu sabor es fa dolç i concentrat. Igualment bullida, al vapor o saltejada proporciona el toc inconfusible de la família Allium.

És molt lleugera perquè conté gairebé un 90% d’aigua, però amb una alta proporció de fibra, vitamines B, C i E, així com potassi, magnesi i fòsfor. La seva major aportació són els components antioxidants ensofrats, com la quercetina o la al·liïna, causants del seu característic sabor.

. Destaca per les seves propietats antibiòtiques, antiinflamatòries i reguladores

Al prendre-la en cru es mantenen intactes i s’activen les seves múltiples virtuts medicinals:

  • Alcalinitzant: Equilibra el PH de la sang. Neteja i tonifica la pell.
  • Antibiòtica: Molt eficaç per a afeccions de gola i respiratòries.
  • Antioxidant: Redueix el desenvolupament de substàncies cancerígenes.
  • Antireumàtica: Dissol i elimina l’àcid úric.
  • Cardiovascular: Fluïdifica la circulació i rebaixa la tensió sanguínia.
  • Digestiva: Obre la gana. Estimula la secreció biliar i hepàtica.
  • Diürètica: Afavoreix l’eliminació de líquids i activa el sistema urinari.
  • Hipoglucemiant: La glucoquinina estimula el pàncrees i la secreció d’insulina.
  • Laxant: Per la seva presència en fibra. S’utilitza contra els cucs intestinals.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa bonavida099.blogspot.com

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018