ESPAI PATROCINAT PER
Jabones Beltrán
Jabones Beltrán

De la mateixa manera que ens preocupem per consumir moda sostenible, també cal tenir-ne cura  al llarg de tota la seva vida útil. A mesura que la fem servir, i especialment durant el cicle de rentat, és important generar el menor impacte ambiental possible.

Sostenibilidad en el cuidado de la ropa

Quan comprem roba ens fixem en aspectes clau com el seu procés de fabricació, les matèries primeres utilitzades, la qualitat de la peça i la seva certificació. Característiques que garanteixen una fabricació respectuosa amb el medi ambient.

No obstant això, aquesta consciència ecològica no ha de finalitzar amb la compra. Durant el procés de rentat es desenvolupen impactes mediambientals que podrien reduir-se seguint unes senzilles pautes.

Una d’elles és el consum d’energia. Es calcula que quan rentem i assequem la roba emprem el 80% de l’energia que es consumeix en tot el cicle de vida de la peça. En la majoria dels casos, l’energia elèctrica derivada de l’ús d’electrodomèstics s’obté emetent gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera.

Pel que fa als recursos naturals, menció especial requereix l’aigua. Un element imprescindible per a la vida que està disminuint considerablement. Si volem seguir conservant les seves reserves, és necessari un canvi en els nostres hàbits.

Finalment, i no per això menys important, cal parlar dels residus. El consum de detergents i suavitzants convencionals genera residus que desemboquen directament en els mars i rius del nostre planeta. A l’estar compostos d’ingredients d’origen petroquímic, difícilment biodegradables, contaminen els recursos hídrics, amenacen la fauna aquàtica i causen males olors.

Aquests impactes ambientals, en la majoria dels casos, són la conseqüència directa d’accions que duem a terme en el nostre dia a dia. Una cosa tan senzilla com posar la rentadora, planxar o utilitzar un detergent convencional són clars exemples de situacions quotidianes que contribueixen a la contaminació de l’entorn que ens envolta.

Si volem millorar el benestar del planeta i alhora, aconseguir que el cicle de rentat sigui més sostenible, hem de tenir en compte els següents consells:

  1. Posa la rentadora a plena càrrega. D’aquesta manera alhora que redueixes rentats, estalvies.
  2. Renta a baixa temperatura i tracta les taques fortes amb productes de neteja específics. Estalviaràs recursos energètics, la roba es rebregarà menys i no caldrà planxar-la.
  3. Compra electrodomèstics amb la màxima qualificació energètica (A +++) i amb cicles de rentat més curts. Reduiràs la factura de l’aigua i el consum energètic.
  4. Utilitza detergents ecològics certificats fets a base d’ingredients biodegradables, 100% naturals i d’origen vegetal. Alhora que protegeixen i allarguen la vida de les peces, tenen cura del medi ambient i de la salut. Aposta sempre per aquells basats en saboneria tradicional que a més de netejar en profunditat, deixen la roba suau i esponjosa. Així evitaràs l’ús innecessari de suavitzants, fins i tot els ecològics, que per la seva composició d’origen petroquímic comprometen la salut i l’entorn.
  5. Fes servir la quantitat de detergent recomanada pel fabricant en funció de la brutícia i la duresa de l’aigua. No per utilitzar més producte, la roba quedarà més neta.
  6. Asseca la roba al sol. La roba quedarà més blanca, es reduirà el consum energètic i no caldrà planxar-la.

Autora: Sara Climent, Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here