L’Oficina Europea de Patents (EPO) ha revocat la patent EP1597965 que cobreix el bròquil cultivat tradicionalment. Suposadament les plantes creixen una mica més altes per poder-les collir més fàcilment. La patent va ser atorgada el 2013 a Monsanto, que mentrestant va ser comprada per Bayer. La revocació arriba després d’una oposició presentada en 2014 per una àmplia coalició d’organitzacions.

free broccoli no patents on seeds (c) Thomas Einberger/argum
(c) Thomas Einberger/argum

La decisió de l’OEP es basa en noves regles per a l’examen de patents adoptades en 2017. En conseqüència, les patents sobre plantes i animals ja no es poden atorgar si es deriven de la reproducció convencional utilitzant mètodes com l’encreuament i la selecció. És la primera vegada que aquestes noves regles han resultat en la revocació d’una patent. No obstant això, encara hi ha certa incertesa legal: recentment, l’octubre de 2018, l’OEP va rebutjar les oposicions contra les patents en poder de les cerveseries Carlsberg & Heineken en ordi convencional.

“Aquest és un èxit important per a l’àmplia coalició d’organitzacions de la societat civil contra les patents de plantes i animals. Sense les nostres accions, les regles de l’OEP no haurien canviat i la patent seguiria sent vàlida. Les corporacions gegants, com Bayer, Syngenta i BASF, han fracassat en el seu intent de monopolitzar completament la cria convencional mitjançant l’ús de patents “, diu Christoph Then de No Patents on Seeds!” Però encara hi ha enormes llacunes legals, com es mostra en el cas de l’ordi criat convencionalment. Els que prenen les decisions polítiques ara han de seguir actuant “.

La patent revocada cobria les plantes, les llavors i els “caps de bròquil tallats” cultivats com una invenció. A més, cobria una “pluralitat de plantes de bròquil cultivades en un camp de bròquil”. En protesta, No Patents on Seeds! va instal·lar “el bròquil més gran del món” davant de l’edifici de l’OEP a Munic. Els manifestants també van lliurar al voltant de 75.000 signatures en suport a l’oposició i van demanar “llibertat per el bròquil”.

Algunes de les organitzacions involucrades en l’oposició són: Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (ABL), Arche Noah, Bingenheimer Saatgut AG, Bionext, BioForum Vlaanderen, Bund Naturschutz in Bayern (BUND), Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW), Bündnis für gentechnikfreie Landwirtschaft, FIAN eV, Grup de Acção i Intervenção Ambiental (GAIA), gen-ethisches Netzwerk (gEN), Gesellschaft für ökologische Forschung, Getreidezüchtung Peter Kunz, IG fÜR, IG Nachbau, IG Saatgut, Katholisches Landvolk Bewegung (KLB), Navdanya International, Réseau Semences paysannes, Umweltinstitut München, Verband Katholisches Landvolk und Zukunftsstiftung Landwirtschaft.

Per obtenir més informació, visiteu www.no-patents-on-seeds.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018