La gelea reial és la secreció d’unes glàndules especials del cap de les abelles joves, menors de 15 dies. És l’aliment exclusiu de les seves cries nounades, fins al 3r dia, i de la seva reina durant tota la seva vida.

De la colmena a tu mesa: la Jalea Real

És un aliment molt especial, ja que conté proteïnes, hormones, i totes les substàncies necessàries per proporcionar a les abelles nounades els principals elements constructius del seu organisme, per tenir un creixement ràpid i segur, amb salut.

Quin paper juga en les abelles?

A efectes comparatius podríem dir que s’assembla als calostres, la primera secreció de les glàndules de llet dels mamífers, que alimenten i protegeixen a les nostres cries en els seus 2-5 primers dies de vida.

La reina, que la consumeix com a únic aliment durant tota la seva vida, viu més (3 anys enfront dels 45 dies de les obreres), té un cos més desenvolupat, i es desenvolupa més ràpidament (en 13 dies, les obreres en 18). Durant la seva llarga vida activa pot arribar a posar fins a 2.000 ous en un dia.

Com s’obté?

Produir gelea real és una especialització d’alt nivell tecnològic en apicultura. Qualsevol apicultor pot produir uns quants grams per a autoconsum, però per produir quantitats comercials s’ha d’adaptar el desenvolupament i comportament de les abelles en el rusc, separant a la reina, perquè les obreres produeixin més quantitat de gelea per alimentar les larves durant tot el seu desenvolupament, per convertir-les en reines.

Aquest excedent de gelea real és collit pels apicultors especialitzats, després es deixa descansar al rusc i recuperar-se.

El rusc destinat a la producció de gelea reial ha d’estar ben alimentat i en una bona floració, perquè pugui tenir un gran nombre d’abelles joves amb les seves glàndules de gelea reial actives.

Produir gelea real és una especialització d’alt nivell tecnològic en apicultura

El seu ús per la humanitat

El que va fer la gelea reial cèlebre va ser que en 1954, el metge del papa Pius XII, Dr. Galleazzi, va aconseguir que aquest es recuperés de la seva malaltia subministrant-li en la dieta.

Des de llavors s’han generalitzat les publicacions del seu ús com a element de la dieta que ajuda a millorar la salut en diversos fronts: com bio estimulant i antienvelliment, amb efectes moduladors del sistema immunològic, del cardiovascular, i altres.

La manera d’ús més generalitzada per a adults és en dosis diàries de 500 mg, sublingual, i millor de gelea reial fresca; tot i que també es presenta en el mercat liofilitzada i estabilitzada en barreges amb mel i altres components.

Autor: Rafel Muria, Director de Mel Muria

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here