El Gingebre és una planta herbàcia i vivaç pertanyent a la família de les zingiberàcies. Creix en zones tropicals, te un port que pot arribar als 2 metres d’altura, es caracteritza per tenir un rizoma que es ramifica horitzontalment en un sol pla, és gruixut, carnós i d’un clàssic color beix pàl·lid, l’interior presenta un color groc i una aroma picant i especiat.

Descubre el Jengibre. El rizoma para entrar en calor gingebre

És una planta tradicionalment utilitzada per la medicina Ayurvèdica i la Xinesa, en les malalties del sistema digestiu i com a tònic reconstituent, calorífic, anti-fatiga i per combatre les malalties respiratòries en l’esfera broncopulmonar, també musculars i reumàtiques, la migranya, la febre, la infecció i per promoure la vitalitat i la longevitat. També és un clàssic de la cuina asiàtica, es tracta d’un condiment que forma part de nombroses preparacions culinàries, conferint una aroma i un sabor característics.

En la medicina tradicional xinesa, s’ha utilitzat des de l’antiguitat, per defensar el cos de la humitat i el fred. Estimula el Yang, escalfa el pulmó. Tonifica l’energia amb una afinitat per l’estómac, melsa, cor, pulmó i el ronyó.

Tònic reconstituent, calorífic, anti-fatiga i per combatre les malalties respiratòries, musculars i reumàtiques

Allibera a l’exterior la síndrome de vent-fred, en cas de refredats en els seus primers estadis. Transforma la flegma freda, mucositats degudes al vent-fred i tos. Té un efecte descongestiu i antiinflamatori natural, molt útil en el tractament de refredats, i en les afeccions respiratòries.

La part medicinalment utilitzada és el rizoma, conegut per la seva capacitat d’estimular els sucs gàstrics, fonamentalment per al tractament de la dispèpsia, les flatulències i les nàusees, a més té una acció protectora del sistema respiratori, especialment quan aquest afecta l’esfera bronco- pulmonar. La composició del rizoma de gingebre destaca pel seu contingut en oleoresina formada per una fracció d’oli essencial (0,25-3%) rica en monoterpens i sesquiterpens (Zingibereno) … i una fracció resinosa (4-7,5%), en la qual destaca els seus principis picants com els gingerols responsables del seu característic sabor. Als gingerols se’ls atribueix també les seves propietats antipirètiques, analgèsiques i antioxidants.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018