Malgrat totes les nostres precaucions és impossible evitar que els nens tinguin refredats durant l’hivern. Refredar-se no és cap “error” i no vol dir que el nostre fill tingui “les defenses baixes” o que la seva salut general no sigui adequada. Fins als 4-5 anys els nens es refreden una mitjana de 8-10 vegades a l’any, així que si la teva filla o fill té aquest nombre d’episodis, no passa res. El primer any de guarderia o de col·legi sol ser el pitjor, ja que és quan s’exposen a més virus nous.

Nutrición infantil: ¿Qué debemos darles de comer cuando están resfriados?

La majoria dels nens no volen menjar quan estan refredats. Aquest és un fet fisiològic que hem de respectar, ja que ajuda al fet que es recuperin més ràpidament. Tots els animals dejunen quan estan malalts, això els permet concentrar les seves energies en lluitar contra la infecció.

Cap nen sa deixarà de créixer perquè no mengi o mengi poc durant uns dies, fins i tot encara que en aquests dies perdi pes. El recuperarà un cop passi la fase aguda. Només hem d’assegurar-nos que està ben hidratat.

En el cas dels nadons menors de 6 mesos sí que hem de consultar al pediatre aviat si el refredat els impedeix menjar i veiem que prenen menys llet i sobretot, si mullen menys bolquers. Els nadons tenen menys reserves i no toleren bé el no rebre una aportació continua de nutrients, a més que la llet per a ells és també la seva font d’hidratació.

És freqüent que els nadons més grans rebutgin temporalment els aliments sòlids i només vulguin prendre pit. Això és normal i ha de ser facilitat. La llet els mantindrà ben hidratats i a més els proporcionarà anticossos i altres substàncies que els ajudaran a lluitar millor contra la infecció.

Als nens i nenes més grans podem oferir-los sucs de cítrics diluïts en aigua i batuts de plàtan + altres fruites, amb o sense iogurt. Una compota casolana de poma o de pera, endolcida amb una mica de xarop d’atzavara, també els pot agradar. Si els ve de gust alguna cosa calenta, un brou de verdures és la millor opció; podem convertir-lo en una sopa afegint una mica de pasta, d’arròs o de patata quan comencin a tenir gana uns dies després. També podem afegir uns dauets de tofu a la sopa, això els aportarà proteïnes fàcils de digerir. Els majors de 2 anys poden prendre 1-2 infusions de plantes medicinals al dia, endolcides amb mel o xarop d’atzavara.

El moniato, amb la seva riquesa en carotens que es converteixen en vitamina A, és un aliment excel·lent per a la fase de recuperació. Oferiu-l’hi cuit al forn i amb unes gotes d’oli d’oliva per sobre.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Médico Pediatra, www.mipediatravegetariano.com

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer Bio Eco Actual Diciembre 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here